Ficatul, periculos în dieta copilului?

1 2 jpg jpeg

Ficatul este un aliment necesar şi foarte sănătos în dieta copilului, dar cantitatea de ficat pe care copilul o mănâncă este cea care face diferanţa. Prea mult poate să fie dăunător! Acesta este detaliul prea puţin cunoscut de părinţi. Iată explicaţiile. De ce cred unii părinţi că ficatul este dăunător copilului mic (între 6 luni şi doi ani)? Ficatul este una dintre cele mai bogate surse de vitamina A, un nutrient care joacă un rol important în dezvoltarea şi susţinerea mai multor organe. Vitamina A este vitală pentru imunitate, pentru dezvoltarea creierului şi a ficatului, pentru o vedere bună. Ceea ce nu ştie toată lumea este că există două tipuri de vitamină A. Prima este provitamina A carotenoide, inclusiv beta-caroten, care este stocat ca pigment în alimente (morcovi, roşii, cartofii dulci) pe care corpul îi transformă în vitamină A. Provitamina A se găseşte în alimentele vegetale în legumele cu frunze verzi, legumele galbene şi portocalii şi în fructele roşii. Vitamina A, ca atare, se găseşte în alimente de origine animală, în peşte, lactate şi carne. Dintre toate acestea ficatul (de vită, porc, pui sau curcan) conţine o cantitate foarte mare de vitamina A, iar prea multă vitamină A poate să fie dăunătoare, mai ales în cazul copilului mai mic de doi ani. De notat este faptul că în cazul precursorilor de vitamină A care provin din vegetale acest pericol nu există! Hipervitaminoză A, adică excesul de vitamină A, poate duce la un risc crescut de fracturi de oase. Acest lucru se datorează faptului că vitamină A blochează vitamina D şi poate să ducă la scăderea densităţii minerale osoase. Vitamina A în exces, mai ales până la vârsta de doi ani, poate să ducă la şi la leziuni hepatice.

Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro