De ce îl doare burtica pe copil?

1 2 jpg jpeg

Durerea de burtă este un pretext invocat frecvent de copil pentru a scăpa de şcoală sau de teme. Totuşi, 10% dintre şcolari suferă de dureri abdominale severe. Poate părea greu de crezut, dar cel mai frecvent motiv este foamea. Durerea se manifestă prin contracţii de-a lungul intestinelor şi se rezolvă rapid, cu un sandviş.

Alergiile alimentare, altă cauză frecventă

Durerile de burtă apar şi din cauza unei reacţii alergice la un aliment. Dacă la durerea de burtă se adaugă eczemele sau febra, motivul ar putea fi alergiile alimentare sau ingerarea unor alimente alterate.

Însă şi o porţie prea mare de mâncare, alimente prea condimentate sau prea prăjite pot provoca balonare şi dureri de burtă. Durerea care apare în jurul buricului denotă o problemă intestinală şi poate fi provocată de constipaţie sau de schimbarea dietei.

Poate fi o infecţie

Infecţiile pulmonare sau ale tractului urinar se manifestă la copii şi prin dureri de burtă. Virusurile sau bacteriile pot cauza dureri de burtă, aşa cum se întâmplă în cazul gastroenteritelor. Până şi o banală răceală se poate manifesta prin dureri de burtă. Să fie apendicită?

Aproape toţi părinţii se gândesc că este vorba de apendicită dacă pe cel mic îl doare în partea dreaptă a abdomenului. Apendicita se manifestă la copiii mai mari de cinci ani. Durerea începe din partea dreaptă inferioară a abdomenului şi se răspândeşte în toată regiunea abdominală.

Durerea, care persistă mai multe ore, este însoţită de temperatură şi de vomă. În acest caz ar trebui să

chemi medicul. 30% dintre copiii care ajung la spital din cauza durerilor de burtă au apendicită.

Frica sau emoţiile puternice sunt responsabile cu apariţia episoadelor de durere de burtă la majoritatea copiilor. Stresul este un motiv important, aşa că nici acest tip de durere nu ar trebui neglijat. Încearcă să afli ce-l frământă şi ajută-l să treacă peste aceste probleme.

Când mergi cu el la medic?

De cele mai multe ori, durerea are cauze dintre cele mai banale. Mergi la medic fără întârziere dacă durerea nu trece după o zi şi copilul are febră, este somnolent, nu mănâncă, vomită. Localizarea durerii este foarte importantă. Dacă nu-l doare în mijlocul abdomenului, cauza poate fi una serioasă.