De ce e bine sa le canti copiilor mici

1 2 jpg jpeg

Cantecele de leagan exista de cand lumea si aproape fiecare parinte ajunge la ele intr-un moment sau altul. Unii prefera sa apeleze la melodii folclorice, in timp ce altii le canta copiilor ultimele balade rock sau pop. Atata vreme cat copilul adoarme sau se opreste dintr-o criza de plans, orice cantec auzit din gura parintelui ii face bine.

Cercetatorii au aflat, insa, ca atunci cand o mama ii canta micutului un cantec linistitor, acesta influenteaza pozitiv dezvoltarea cognitiva a copilului. Mai precis, atunci cand aude cantecul, bebelusului ii creste nivelul de atentie, iar ritmul melodiei il ajuta in dezvoltarea ulterioara a limbajului si in usurarea interactiunilor sociale. In plus, conform cercetarilor, atunci cand parintele ii canta, copilului i se reconfirma faptul ca este in siguranta.

Cand copilul este mai mare, faptul ca un parinte sau amandoi ii canta il ajuta sa inteleaga mai multe despre mijloacele de comunicare. De asemenea, cel mic poate invata cuvinte noi din cantecele parintilor. De exemplu, daca mama sau tatal tin in mana un caine de plus si canta ceva despre un caine, copilul va retine mai usor numele si forma animalului. Puterea de concentrare si de ascultare se dezvolta atunci cand un copil e atent la un cantec.

Muzica este si o metoda de a crea legaturi intre frati si,cu ajutorul cantecelelor, se pot crea jocuri care sa ii implice si pe adultii si pe copiii din familie. Nu in ultimul rand, daca parintii le canta, copiii inteleg ca acestia le transmit dragostea lor si in acest mod. Nu-ti face griji daca nu poti canta precum Pavarotti sau ca Céline Dion, pentru copilul tau oricum vei fi un star: pentru el, mai important decat talentul muzical este faptul ca atentia ta este indreptata asupra lui.