Cum recunoşti un atac de panică la copii

1 2 jpg jpeg

Semnele unui atac de panică

În momentul când unui copil îi este frică de ceva, inima îi bate mai repede, are dureri de stomac, stări de greaţă, dureri în piept sau senzaţia de sufocare. Devine brusc agitat şi crede că i se va întâmpla ceva rău.

Ce faci când are un atac de panică Este important să stai lângă copil până când atacul scade în intensitate. Dacă rămâne singur, poate deveni şi mai anxios. Orientează-i atenţia spre ceva care-i place, îl interesează şi-l linişteşte. Vorbeşte-i pe un ton cald, spunându-i: „Sunt cu tine”, „N-o să ţi se întâmple nimic rău, acum”.

Ce este de făcut când copilul are frici

Părinţii trebuie să stea de vorbă cu micuţul, ca să afle ce îl nelinişteşte. De exemplu, dacă acesta se trezeşte speriat, poţi să-l iei în braţe şi să-l plimbi puţin, arătându-i că nimic din ceea ce l‑a speriat în vis nu există în realitate.

Potrivit specialiştilor, până în jurul vârstei de trei ani, micuţii au tendinţa să se teamă de străini. Atunci când cineva nou apare în jurul lor, plâng şi vor să se ascundă. În niciun caz nu certa copilul. Nu-l lăsa să vadă că şi ţie ţi-e frică.

O altă teamă des întâlnită printre copii, mai ales la cei cu vârsta între doi şi şapte ani, este cea faţă de animale. O bună abordare este să începi să desenezi împreună cu el un căţeluş sau un pisoi, pe care să i le descrii cât mai frumos. Arată-i poze cu căţei sau cumpără-i unul de pluş. Treptat, îl poţi lăsa să mângâie un pui, fiindcă aceştia sunt prietenoşi şi jucăuşi cu copiii.