Cum previi apariţia petelor de pe dinţi

1 2 jpg jpeg

Cum previi cariile de biberon

După ce le apar toţi dinţişorii, sugarii care adorm cu biberonul în gură pot face carii de biberon. Ele apar până la vârsta de trei ani; primul semn sunt petele galbene de pe dinţişori, mai ales pe incisivii superiori. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că după masa de seară, bebeluşii nu au parte de o igienă corectă, rămânând cu lichide îndulcite în gură. Forma avansată a bolii se manifestă prin apariţia unor pete maronii, care se transformă treptat în carii. Ca să previi astfel de probleme, trebu­ie să-ţi obişnuieşti copilul cu spălatul pe dinţi în fiecare seară. Altfel, va face multe vizite la stomatolog.

Dinţi decoloraţi

Apariţia unor pete decolorate spre marginea dinţilor permanenţi ai copiilor este principalul semn al intoxicaţiei cu fluor. În stadiu avansat, petele albe devin maronii şi afectează toată suprafaţa smalţului.

Fluoroza mai are şi alte simptome, precum febra şi vărsăturile. Cel care va stabili însă diagnosticul corect este medicul stomatolog.

Cum previi fluoroza?

Această afecţiune poate fi prevenită prin câteva măsuri simple. Când copilul începe să se spele singur pe dinţi, supraveghează-l atent. Ai grijă să nu înghită pasta, căci acest fapt conduce la apariţia fluorozei, şi nu-i da băuturi carbogazoase. Sunt foarte dulci şi atacă dinţii!

Şi nici nu expune copilul la fumatul pasiv, căci potrivit studiilor unor cercetători americani, acest lucru favorizează apariţia cariilor.

Periajul dinţilor trebuie făcut în mod corect

Stomatologii recomandă ca periajul dinţilor la copii să înceapă cât mai devreme. Periajul corect se efectuează pe verticală, dinspre gingie spre dinte şi invers şi trebuie să dureze cel puţin două minute.

Este obligatoriu dimineaţa şi seara, înainte de culcare. Şi încă un sfat important. Alege o periuţă cu peri moi cu care să cureţi nu doar dinţii celui mic, ci şi limba, gingiile şi obrajii.

Şi ţine cont de un sfat deosebit de important: schimbă-i periuţa copilului la 3 luni şi de fiecare dată după ce a fost bolnav, astfel va rămâne cu dantura sănătoasă.