Cum ├«l fere┼čti de accidentele casnice

1 2 jpg jpeg

Ia toate măsurile de siguranţă

De cele mai multe ori, copiii se accidenteaz─â din cauza firii lor curioase ┼či a lipsei de experien┼ú─â. Vr├ónd s─â descopere lucruri noi ┼či ├«nclinat s─â se joace cu tot ce ├«nt├ólne┼čte ├«n cale, d─â peste tot felul de situa┼úii neprev─âzute, c─ârora nu ┼čtie cum s─â le fac─â fa┼ú─â. De aceea, trebuie s─â te asiguri c─â ai f─âcut tot posibilul s─â elimini riscurile de accidentare.

Supravegheaz─â-l

Paza bună trece primejdia rea. Nimic mai adevărat, mai ales când vine vorba de copilul tău, căci cele mai multe accidente se petrec atunci când micuţul nu este supravegheat. Din fericire, majoritatea accidentelor casnice pot fi evitate.

Fiţi pregătiţi în caz de accident

Din p─âcate, oric├óte m─âsuri de protec┼úie ai lua, este posibil ca accidentele s─â se produc─â. ├Än aceste cazuri, este important s─â nu intri ├«n panic─â. Dac─â este grav, sun─â la 112 ┼či, p├ón─â ajunge salvarea, f─â ceea ce ┼úi se spune. O trus─â de prim ajutor, care poate fi cump─ârat─â de la farmacie, ├«┼úi va fi de folos ├«n cazul accidentelor. Aceasta trebuie s─â con┼úin─â: bandaje sterile, dezinfectant, plasturi, spray pentru arsuri ┼či analgezice. Verific─â valabilitatea lor la fiecare ┼čase luni.

Repet─â-i regulile

Explic─â-i mereu ce ar putea p─â┼úi ├«n diferite situa┼úii, pentru c─â numai a┼ča va ├«nv─â┼úa, dar nu te a┼čtepta ca un copil mai mic de trei ani s─â re┼úin─â din prima tot ce-i zici. Spune-i ce i s-ar putea ├«nt├ómpla dac─â nu ascult─â: ÔÇ×Nu alerga prin cas─â, te po┼úi lovi de mobil─âÔÇŁ, ÔÇ×Nu te apropia de crati┼úa aceea, este fierbinteÔÇŁ. Dac─â ├«l la┼či cu altcineva, aplic─â acelea┼či reguli ┼či roag─â-i pe apropia┼úi s─â ┼úin─â cont de ele.

Ţine-l departe de pericole!

Statistic, c─âz─âturile ┼či arsurile sunt cele mai frecvente accidente. O podea alunecoas─â, fierul de c─âlcat ├«ncins l─âsat la ├«ndem├óna lui sau farfuria cu sup─â pus─â s─â se r─âceasc─â pe masa din buc─ât─ârie sunt tot at├ótea ocazii de se r─âni. Iat─â cum po┼úi preveni incidentele nepl─âcute:

Medicamente. Păstrează toate medicamentele într-un loc la care el nu poate ajunge, cum ar fi un dulăpior încuiat cu cheia.

Produse chimice. Detergen┼úii ┼či produsele pentru cur─â┼úenie trebuie ┼úinute ├«n ambalajul original. Locul ├«n care le depozitezi trebuie s─â fie ├«ncuiat.

Jucăriile. Orice obiect cu muchii ascuţite poate reprezenta un pericol, chiar dacă este vorba despre o jucărie.

Ustensile de buc─ât─ârie. ┼óine cu┼úitele ┼či foarfecele ├«n sertare ├«ncuiate. Pungile de plastic, cablurile ┼či sforile trebuie ┼úinute ├«n locuri la care el nu are acces.

Surse de încălzire. Aragazul, soba sau caloriferul îl atrag ca un magnet. Scoate butoanele aragazului, pentru ca micuţul să nu le poată răsuci.

Sc─âri ┼či podea. Pentru ca podelele s─â nu fie alunecoase, acoper─â-le cu un covor.

Mobilier. Fixează rafturile de pereţi, pentru a preveni accidentele în cazul în care cel mic se va căţăra.

Ferestre ┼či u┼ča de la balcon. Asigur─â-te c─â nu le poate deschide ┼či nu se poate strecura afar─â. Prize ┼či prelungitoare. Prizele nefolosite trebuie acoperite cu o masc─â de protec┼úie. Izoleaz─â ┼či ascunde firele electrice.