Cum îi afectează hepatita A pe copii

1 2 jpg jpeg

Virusul hepatitic de tip A este foarte răspândit şi în general se poate intra în contact cu el pe cale digestivă. Se estimează că până la vârsta de 40 de ani, aproximativ 90% din populaţia ţărilor slab şi mediu dezvoltate este infectată cu acest virus.

Spălatul pe mâni poate fi pentru unii dintre ei o adevărată corvoadă, mai ales că jocurile în aer liber îi transformă deseori în mici monstruleţi. Dar nu trebuie uitat că deseori copiii omit etapa cu spălatul pe mâni după ce trag apa la toaletă.

Iar acest lucru îi poate costa.

Hepatita A poate fi transmisă prin contactul cu mâinile unei persoane infectate sau prin contactul cu materiile fecale infectate. Acestea pot trece cu uşurinţă în alimentele şi băuturile pe care le consumăm.

Copiii care frecventează creşele, grădiniţele, şcolile sau locuiesc în căminele liceelor, de exemplu, şi intră în contact cu multe persoane sunt mai expuşi riscului de a contracta virusul infecţios.

-face febră;

-îşi simte corpul greu şi se plânge de dureri musculare;

-respiraţia lui este urât mirositoare;

-vomită des;

-prezintă o stare de slăbiciune generală;

-are dureri abdominale;

-diaree;

-oboseşte uşor;

-poate avea erupţii cutanate.

Pentru ca puştiul tău să nu aibă de-a face cu „boala mâinilor murdare“, hepatita de tip A, ai grijă ca el:

-să se spele pe mâini de fiecare dată după ce utilizează toaleta. Pentru acest lucru este necesară utilizarea săpunului şi clătirea mâinilor cu apă din abundenţă;

-să nu consume fructele şi legumele fără ca ele să fie spălate în prealabil;

-să aibă, pe cât posibil, un singur pahar din care să bea lichide şi să nu folosească mai multe recipiente;

-atunci când este într-o excursie sau călătoreşte alături de un grup mai mare de persoane trebuie să aibă o trusă igienică (săpunieră, săpun, pahar de apă, prosop, periuţă de dinţi, pastă de dinţi).

Medicii recomandă vaccinarea copiilor împotriva acestui virus contagios.

Durata de tratament a copilului infectat cu acest virus hepatic poate dura şi câteva săptămâni. Dar odată vindecat, micuţul nu se mai poate îmbolnăvi de hepatita A. Corpul dezvoltă anticorpi care-i asigură imunitate.