Cum disciplinezi un copil mofturos?

1 2 jpg jpeg

Un „copil mofturos” poate fi foarte bine definit şi prin sintagma „copil nemulţumit”. Această formă de nemulţumire este nejustificată şi exagerată din partea copilului. Nemulţumirea unui copil este de obicei „construită” cu ajutorul persoanelor importante din viaţa lui.

Dacă părinţii au sentimente puternice de vinovăţie pentru că petrec prea puţin timp cu micuţul, nu au răbdare cu educaţia lui ori la serviciu lucrurile nu merg aşa cum şi-ar dori, toate aceste stări emoţionale vor fi proiectate asupra copilului, acesta preluându-le indispoziţia, irascibilitatea şi nemulţumirea.

Nimic nu-l mai bucură şi nu-l mai face fericit. Starea de nemulţumire se poate instala şi atunci când nu ne menţinem constant o atitudine pozitivă, sănătoasă faţă de copil. Acesta va fi dezamăgit pentru că nu înţelege de unde şi de ce atâtea schimbări de dispoziţie ale părintelui.

Pentru a disciplina un copil mofturos este nevoie de răbdare, tact şi diplomaţie. Ca părinte este bine să ştiţi că va trebui să vă comportaţi coerent şi constat în relaţia cu micuţul. Asiguraţi-vă că înţelege diferenţa dintre dorinţe „rezonabile” şi „nerezonabile”, dintre „posibil” şi „imposibil”, vorbindu-i într-o manieră adecvată vârstei.