Copilul vorbeşte urât? Iată ce poţi face!

1 2 jpg jpeg

Nu folosi cuvinte „urâte“ de faţă cu micuţii Majoritatea cuvintelor „urâte“ pe care un copil le spune sunt cele pe care le aude de la părinţi (uneori aceştia se scapă şi vorbesc urât în faţa micuţilor) sau în diverse alte medii (în parc, pe stradă) şi pe care le prind din zbor.

De cele mai multe ori, micuţii nici măcar nu ştiu ce semnificaţie au. De aceea, în momentele în care îl auzi pe cel mic spunând cuvinte precum „imbecil“, „prost“ sau cuvinte cu tentă sexuală, spune-i că nu este frumos să le folosească, pentru că nu sunt adecvate vârstei lui, fiind un fel de „bau bau“.

Dacă ai folosit un cuvânt urât cere-ţi imediat scuze, explică-i celui mic că este ceva greşit şi că nu trebuie să imite acest comportament al tău.

În momentul în care un copil începe să ţipe sau să folosească un cuvânt urât, unii dintre părinţi se distrează şi încep să râdă de „nefăcuta“ copilului.

Abia după ce trece momentul vesel aceşti părinţi le zic celor mici că nu este un comportament potrivit. Este o atitudine greşită, căci cel mic înţelege că nu face un lucru chiar atât de rău, dacă persoanele din jurul lui se amuză.

Atitudinea pe care trebuie să o abordezi trebuie să fie una serioasă, să-i spui cu autoritate că asemenea comportamente nu sunt permise. Un alt truc la care să apelezi este să faci o listă cu cuvintele neadecvate vârstei lui pe care le foloseşte, apoi să găseşti sinonime pentru acestea, pe care micuţul le poate utiliza.

Pont: Este foarte important să ai grijă ca micuţul tău să nu aibă acces la emisiuni televizate, în care se pot folosi cuvinte vulgare.