Copilul refuză legumele? Iată ce poţi face!

1 2 jpg jpeg

Oferă-i copilului exemplul tău

Dacă tu şi partenerul vă umpleţi farfuriile cu legume diverse şi copilul vă vede că le mâncaţi, va fi şi el tentat să vă copieze. Dacă, însă, vă puneţi în farfurii burgeri şi sosuri care miros apetisant şi îl forţaţi pe el să mănânce conopidă fiartă, nu vă miraţi dacă se va opune.

Pune lângă crudităţi un sos sănătos

Legumele i se vor părea mai interesante copilului dacă i le serveşti alături de un sos sau o cremă delicioasă. Prepară un hummus, o fasole bătută sau un sos gros de brânză şi iaurt cu verdeţuri, pe care să i le pui în faţă alături de beţe de morcov şi ţelină, castravete murat şi felii de roşii.

Prepară termic legumele

E posibil ca juniorul tău să ocolească anumite legume pentru că nu îi place textura lor în stare crudă. Încearcă, în schimb, să îi oferi legume trase uşor la tigaie fără ulei sau coapte la cuptor şi vezi cum reacţionează. De exemplu, frige câteva felii de ardei gras, vânătă şi ciuperci şi serveşte-i-le cu puţin caşcaval ras deasupra. Sau fierbe la abur câteva bucheţele de broccoli şi pune-i-le pe farfurie stropite cu un sos din iaurt, mărar şi usturoi ras.

Cheamă-l să pregătiţi masa împreună

Dacă îi place pizza, de exemplu, ia-l cu tine în bucătărie când o prepari. Pregăteşte diverse legume tăiate şi dă-i posibilitatea să-şi pună ce doreşte peste blatul uns cu sos de roşii. Unii copii nu vor să amestece multe ingrediente în mâncare, aşa că dacă îşi pune pe pizza doar ciuperci şi ardei gras, nu-i contesta alegerea. Specialiştii spun că e mai puţin probabil ca un copil să refuze o mâncare la pregătirea căreia a ajutat şi el.

Nu-l forţa să mănânce

Dacă îl vezi că refuză anumite vegetale, nu te înfuria şi nu-l forţa să mănânce tot din farfurie. Aversiunea care ar putea fi una de moment faţă de o legumă sau alta ar putea să i se transforme într-un dezgust permanent şi să evite leguma respectivă chiar şi la maturitate. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţi complet. După o vreme, îi poţi oferi din nou leguma respectivă, eventual preparată în altă formă.