Cele mai frecvente afecţiuni orale la copii

1 2 jpg jpeg

De ce îşi scrâşnesc copiii dinţii? Bruxismul reprezintă încleştarea sau măcinarea dinţilor, o afecţiune de care majoritatea adulţilor nu sunt constienţi şi care nu se limitează doar la aceştia.

Între 15% şi 33% din copiii îşi macină dinţii, de obicei în două momente cheie – când apar dinţii primari şi atunci când ies cei permanenţi. Cei mai mulţi copii pierd acest obicei după ce setul nou de dinţi este complet. Cel mai frecvent, copiii îşi macină dinţii în timpul somnului, mai degrabă decât în timpul zilei. Nimeni nu ştie exact de se întâmplă acest lucru, dar sunt teorii care includ dinţii aliniaţi în mod necorespunzător sau contactul neregulat între dinţii superioari şi inferiori, boli şi alte afecţiuni medicale (cum ar fi deficienţe nutriţionale, alergii, tulburări endocrine), şi factorii psihologici, inclusiv anxietate şi de stres. ”Măcinarea dinţilor la copii poate provoca dureri ale maxilarului, dureri de cap şi uzura dinţilor”, explică dr. Andra Custra. Sfaturi pentru a ajuta un copil să se oprească din măcinarea dinţilor: • Scăderea stresului copilului, mai ales chiar înainte de culcare.

• Masaj şi exerciţii de întindere pentru a relaxa muşchii.

• Asiguraţi-vă că dieta copilului include multă apă. Deshidratarea poate fi legată de măcinarea dinţilor.

• Adresaţi-vă medicului stomatolog să monitorizeze dinţii copilului dvs dacă el sau ea are tendinţa de măcinare.

• Pentru copiii preşcolari nu sunt necesare intervenţii dentare. Cu toate acestea, copiii mai mari pot avea nevoie de coroane temporare sau gutiere.

Atunci când apare în cazul copiilor, cauzele respiraţiei urât mirositoare trebuie căutate de urgenţă. Mirosul neplăcut al gurii poate fi, în cazul lor, un semn al unei infecţii sau al unei probleme medicale mai grave, deci tratamentul trebuie început cât mai repede.

Cel mai adesea cauza hialutozei este pur şi simplu o igienă dentară deficitară, prin bacteriile care se hrănesc din saliva stagnantă, cariile dentare care nu au afectat încă pulpa şi deci nu provoacă durere, ci doar respiraţia urât mirositoare. Atât sinuzita acută, cât şi cea cronică, faringita sau alergiile au fost asociate cu respiraţia urât mirositoare.

Până la vârsta de 19 ani, cariile dentare afectează aproape 70% din copiii din România, precizează Colegiul Medicilor Dentişti din România (CMDR). Cariile netratate, pot provoca dureri şi infecţie.