Cel mic are p─âduchi. Ce e de f─âcut?

1 2 jpg jpeg

În ciuda percepţiei potrivit căreia păduchii apar numai la cei cu igienă precară, pediculoza, cum mai este numită totalitatea manifestărilor provocate de infestarea cu păduchi, afectează toate păturile sociale.

Aceste insecte minuscule, de culoare gri, se prind de p─âr, ├«n zona cefei ┼či ├«n spatele urechii, av├ónd membrele adaptate pentru a se putea ag─â┼úa, hr─ânindu-se cu s├óngele gazdei. Femela p─âduche depune p├ón─â la 10 ou─â zilnic, iar acestea eclozeaz─â dup─â 8 zile, devenind apoi vizibile ┼či u┼čor de ├«ndep─ârtat.

Se transmit prin contact direct

Mul┼úi cred ca p─âduchii sar sau zboar─â ┼či se aga┼ú─â de firele de p─âr ale unei noi gazde, ceea ce nu este deloc ceea ce se petrece ├«n realitate.

ÔÇ×Transmiterea infec┼úiei se realizeaz─â prin contactul direct cu p─ârul unei persoane infectate. Exist─â controverse privind transmiterea prin intermediul obiectelor de igien─â ÔÇô perie de p─âr, prosop, lenjerie de pat ÔÇô multe studii sus┼úin├ónd pu┼úin probabil─â contaminarea pe aceste c─âi, ├«ntruc├ót un p─âduche aflat ├«n afara scalpului poate tr─âi o perioad─â scurt─â de timpÔÇť, precizeaz─â medicul specialist pediatru Irina Costache.

Totu┼či, este mai bine ca fiecare copil s─â fie deprins cu regulile de igien─â ┼či s─â aib─â propriile obiecte de ├«ngrijire personal─â la gr─âdini┼ú─â ┼či la ┼čcoal─â.

Când să apelezi la medic

De cele mai multe ori, la debutul infect─ârii nu apar simprome. Treptat, dup─â c├óteva s─âpt─âm├óni ├«n decursul c─ârora p─âduchii au devenit numero┼či, copilul sufer─â din cauza m├ónc─ârimilor ┼či a disconfortului creat de leziunile de la nivelul scalpului.

Se pot observa o ├«nro┼čire ┼či o cre┼čtere a sensibilit─â┼úii acestuia. ├Än plus, pediculoza perturb─â somnul copilului, deoarece p─âduchii sunt mai activi noaptea. Uneori, infestarea duce ┼či la febr─â, iritabilitate. Aceste semne ar trebui s─â te conving─â s─â te adresezi unui medic.

ÔÇ×Nu exist─â nicio analiz─â special─â de diagnosticare a pediculozei. Este de ajuns s─â se fac─â o simpl─â examinare cu ochiul liber. Pentru eviden┼úierea p─âduchilor vii se folose┼čte un piept─ân cu din┼úi fini, umezitÔÇť, indic─â pediatrul Irina Costache. Odat─â pus diagnosticul de pediculoz─â, este bine ca p─ârintele s─â anun┼úe la cre┼č─â, gr─âdini┼ú─â sau ┼čcoal─â, dup─â caz, pentru a fi prevenit─â infectarea celorlal┼úi copii.

Info

Dac─â simptomele nu dispar nici dup─â aplicarea tratamentului, este necesar─â o nou─â vizit─â la medic, pentru schimbarea acestuia.

Cum se aplic─â tratamentul

Pentru ├«ndep─ârtarea p─âduchilor ┼či a ou─âlor, medicul sau farmacistul recomand─â piept─ânarea regulat─â a p─ârului ┼či terapiile chimice cu ac┼úiune local─â pe baz─â de permetrin─â, malathion, alcool benzilic, ivermectin─â.

Aceste produse se aplic─â potrivit prospectului, uneori pe p─ârul uscat, de preferat ├«n chiuvet─â, pentru a nu atinge pielea corpului. Dac─â se folose┼čte pe p─ârul ud, este bine ca apa s─â fie c─âldu┼ú─â, ca s─â fie prevenit─â vasodilata┼úia, care cre┼čte absorb┼úia substan┼úei chimice din produs.Pediatrul Irina Costache atrage aten┼úia asupra ┼čamponului pe baz─â de organoclorine: ÔÇ×Acesta a fost asociat cu efecte adverse neurologice majore ÔÇô convulsii sau chiar deces. Medicamentul este interzis ├«n SUA, dar se comercializeaz─â ├«n continuare ├«n Europa. Ar trebui folosit doar ca un al doilea tratament la pacien┼úii care nu pot tolera alte terapii sau cu e┼čecuri ├«n tratamente anteriore contra p─âduchilor sau scabiei. Pe de alt─â parte, dimeticona este utilizat─â pe scar─â larg─â ├«n Europa ┼či l-am reg─âsit ├«n numeroase produse dedicate, comercializate la noi. Este un non-pesticid, pe baz─â de silicon ┼či se crede c─â ac┼úioneaz─â prin acoperirea p─âduchilor ┼či afectarea capacit─â┼úii lor de a gestiona apaÔÇť.

Atenţie!

Uleiul de m─âsline, untul, petrolul, benzina sunt deseori folosite contra p─âduchilor, dar sunt par┼úial eficiente ┼či inflamabile.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Irina Costache, medic specialist pediatru Policlinica Regina Maria Lujerului, Bucure┼čti

Metoda clasic─â, prin piept─ânare, ca ┼či metod─â unic─â, are rezultate modeste. Sunt necesare sesiuni numeroase la fiecare 2-3 zile, chiar ┼či dup─â 2 s─âptamani de la g─âsirea ultimului p─âduche. O┼úetul nu are eficien┼ú─â dovedit─â clinic. Cel mai important aspect ├«n gestionarea unei astfel de situa┼úii de c─âtre p─ârin┼úii unui copil infestastat cu p─âduchi este aplicarea m─âsurilor corecte. Acestea includ ┼čedin┼úe repetate de piept─ânare ┼či eliminarea lindenilor (n.r. ou─âle p─âduchilor), aplicarea tratamentelor special dedicate pe care le pot procura din farmacii, nicidecum benzin─â sau kerosen, sp─âlarea lenjeriilor ┼či aplicarea solu┼úiilor utilizate ├«n preven┼úie de c─âtre to┼úi membrii familiei.