Ce nu ┼čtiai despre diabetul zaharat de tip II la copii

1 2 jpg jpeg

De obicei, diabetul este de tip I insulinodependent ┼či presupune o aten┼úie deosebit─â, pe care p─ârin┼úii trebuie s─â o acorde copiilor, dat fiind faptul c─â cei mici nu au abilit─â┼úile necesare pentru a-┼či depista ┼či controla ├«n mod corespunz─âtor boala.

Tratamentul copiilor care sufer─â de aceast─â afec┼úiune depinde ├«n mare m─âsur─â de adul┼úi, pentru c─â ace┼čtia le pot oferi ├«ngrijirea necesar─â.

Din p─âcate, ├«n ultimii ani este ├«nt├ólnit ┼či diabetul de tip II la copii, datorat ├«n principal de obezitatea infantil─â. Diabetul zaharat de tip II este o boal─â cronic─â, definit─â de valori crescute ale glicemiei, explicate prin faptul c─â glucoza nu poate fi utilizat─â corespunz─âtor de c─âtre celulele organismului.

1 2 jpg jpeg

Hormonul numit insulină, secretat de pancreas, este cel care ajută glucoza să pătrundă în celule pentru furnizarea de energie. În cadrul diabetului zaharat de tip II, insulina nu acţionează corespunzător pentru a menţine constantă valoarea glicemiei, mecanism numit insulinorezistenţă.

Atenţie la semne!

P─ârin┼úii trebuie s─â fie aten┼úi la orice schimbare ap─ârut─â ├«n via┼úa copilului, mai ales c─â semnele diabetului zaharat sunt extrem de vizibile. Cel mai adesea, boala debuteaz─â agresiv prin sc─âdere brusc─â ├«n greutate, chiar ┼či 10-15 kilograme ├«n numai 2 s─âpt─âm├óni, prin senza┼úie de sete marcant─â ÔÇô copilul ajung├ónd s─â bea 5-6 litri de ap─â zilnic. De asemenea, apar urin─âri frecvente sau chiar com─â hiperglicemic─â ├«n cele mai grave cazuri.

, a declarat Adriana Dumitrescu, medic primar nutri┼úie ├«n cadrul Clinicii Sanamed, Centru de Excelen┼ú─â ├«n monitorizarea ┼či tratamentul diabetului, Bucure┼čti.

Care sunt factorii de risc

Apari┼úia diabetului zaharat tip II la copii este favorizat─â de prezen┼úa anumitor factori de risc, cum ar fi indicele masei corporale (IMC) care dep─â┼če┼čte 85, dezvoltarea acestei boli de c─âtre rudele de grad 1 sau 2, prezen┼úa diabetului zaharat sau a diabetului gesta┼úional la mam─â.

Nu ├«n ultimul r├ónd, existen┼úa unor semne clinice de insulinorezisten┼ú─â, cum ar fi obezitate, hipertensiune arterial─â, dislipidemie, chisturile overiene, sunt al┼úi factori care cresc ┼čansele copilului de a dezvolta diabet zaharat de tip II.

Se poate preveni

├Än ceea ce prive┼čte preven┼úia diabetului zaharat tip II la copii, p─ârin┼úii trebuie s─â se implice activ ├«n via┼úa copilului, men┼úin├ónd greutatea optim─â a acestuia ┼či asigur├óndu-i o alimenta┼úie corect─â, variat─â, adaptat─â necesarului caloric conform v├órstei. De asemenea, trebuie ├«ncurajate hobby-urile active, activit─â┼úile pecum mersul pe biciclet─â, alergatul, ├«notul etc. ├Än plus, dac─â exist─â riscul de apari┼úie a diabetului zaharat de tip II, este indicat un consult la medicul specialist ├«n diabet, nutri┼úie ┼či boli metabolice, pentru a lua m─âsurile necesare.

Tratament, pentru tot restul vieţii

P─ârin┼úii trebuie s─â ├«┼či asume faptul c─â tratamentul diabetului zaharat de tip II nu este un angajament de moment, ci pentru tot restul vie┼úii. De aceea copilul diagnosticat cu diabet zaharat tip II trebuie s─â se adreseze ├«mpreun─â cu familia medicului specialist de diabet, nutri┼úie ┼či boli metabolice, pentru managementul acestei afec┼úiuni. Un plan de alimenta┼úie corect─â ┼či echilibrat─â este absolut necesar pentru ob┼úinerea unei greut─â┼úi optime ┼či a unei glicemii c├ót mai apropiate de cea normal─â.