Câte kilograme trebuie să aibă ghiozdanul copilului tău!

1 2 jpg jpeg

Elena Caciulan, Pre┼čedinte Federa┼úia Rom├ón─â a Asocia┼úiilor de Fizioterapie a explicat la Antena 1 tot ce este de f─âcut pentru ca micu┼úul nostru s─â nu aib─â probleme cu coloana.

Câte kilograme trebuie să aibă ghiozdanul

ÔÇŁGhiozdanul copilului pentru ┼čcoal─â trebuie s─â fie adaptat la v├órsta ┼či la ├«n─âl┼úima copilului. Ideal este ca ghiozdanul s─â fie purtat pe ambii umeri. Dac─â greutatea este prea mare, ideal ar fi s─â avem un troler ┼či s─â nu uit─âm niciodat─â c─â greutatea ghiozdanului nu trebuie s─â dep─â┼čeasc─â 10/20% din greutatea copiluluiÔÇŁ.

Poziţia corectă în bancă sau la birou

ÔÇŁS─â nu uit─âm: ├«nclinarea biroului care trebuie s─â aib─â 15 grade, dup─â aceea pozi┼úia de pe scaun trebuie s─â fie coaps─â - gamb─â - trunchi 90 de grade, dac─â este prea ├«nalt scaunul, picioru┼čele s─â se sprijine pe un scaun mai mic. S─â nu uit─âm c─â orele pe care copilul le petrece acas─â ┼či la ┼čcoal─â ├«nseamn─â o tasare a discului intervertebral, se produce o sl─âbiciune a mu┼čchilor abdominali ┼či se blocheaz─â respira┼úia. Este bine s─â mergem la un specialist care s─â ne dea ni┼čte sfaturi. Degeaba ├«i spunem copilului s─â stea drept pentru c─â acea schem─â corporal─â modificat─â(c├ónd coloana nu mai este dreapt─â) ├«nseamn─â o imagine la nivelul creierului care nu poate fi ┼čtears─â sau modificat─â dec├ót prin exerci┼úii care ajut─â la schimbare, adic─â trebuie s─â ├«nv─â┼ú─âm ce este corectÔÇŁ.

Cum se pot depista bolile coloanei?

├Än cazul ├«n care ai o b─ânuial─â c─â ceva nu este ├«n regul─â cu forma coloanei copilului t─âu nu ezita s─â apelezi la medicul specialist. Acesta dup─â examinarea fizic─â poate s─â apeleze ┼či la alte metode pentru apune diagnosicul corect ┼či anume radiografiile cu raze x, rezonan┼úa magnetic─â computerizat─â. Primul procedeu este de folos mai ales ├«n cazul identific─ârii scoliozei la examenul fizic. Trebuie precizat ┼či faptul c─â ├«n cazul scoliozei exist─â ┼či scolioze idiopatice ale caror cauze de apari┼úie nu se cunosc, sau cazuri de scolioz─â congenital─â ori cea cauzat─â de deregl─ârile musculare ce apare mai ales dup─â poliomelir─â sau distrofie muscular─â. At├ót pentru cifoz─â c├ót ┼či pentru scolioz─â exist─â tratamente formate din exerci┼úii medicale dar ┼či corsete ce dup─â purtare postura corporal─â este vizibil corectat─â sau ├«n cazurile cele mai grave chiar ┼či interven┼úii chirurgicale.