Când este necesar să mergi cu copilul la logoped

1 2 jpg jpeg

Din păcate, problemele de comunicare sunt din ce în ce tot mai des întâlnite şi cu cât se intervine mai repede cu atât mai bine pentru copilul tău.

Pentru asta ar trebui să cunoşti cu exactitate ce este şi ce nu este normal în dezvoltarea limbajului şi a vorbirii pentru a putea apela la un specialist atunci când apar probleme.

Iată care sunt cele mai des întâlnite semne de care ar trebui să ţii cont şi să îl duci la logoped!

Refuză orice formă de interacţiune socială

Dacă observi că până la vârsta de trei luni el nu zâmbeşte la cei din jurul său, nu interacţionează în nici o formă, atunci acesta ar putea fi un semn că ar putea suferi de o tulburare de vorbire sau de limbaj. În plus dacă observi că nu gângureşte mai ales în primele luini, nu scoate nici un fel de sunet, nu îţi indica nici un obiect, nu îţi transmite nici un semnal precum că te-ar auzi sau te-ar înţelege, atunci mergi de urgenţă cu el la medic.

Află care sunt motivele pentru care este bine să zâmbeşti AICI

Are deja un an şi jumătate şi scoate puţine sunete

Între un an jumătate şi doi ani copilul tău ar trebui să înceapă să spună mai multe cuvinte, să îţi arate din ce în ce mai multe obiecte. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, cel mai probabil s-ar putea confrunta cu o tulburare de vorbire.

A ajuns aproape la vârsta de doi ani şi nu înţelegi ce zice

Părintele întotdeauna va înţelege ce anume spune copilul său, oricât de gângurit ar fi cuvântul. Însă dacă îţi este foarte greu să descifrezi ce anume vrea să îţi transmită, este indicat să mergi cu el la logoped pentru ca nu cumva efectele deficitului de vorbire să se agraveze.

Nu reuşeşte să lege nici măcar 2 cuvinte

De obicei când se aproprie de un an şi jumătate copiii încep să lege două-trei cuvinte, să facă o frază. Dacă până la 3 ani observi că nu poate să lege o frază şi nici nu poţi să te înţelegi cu el, nu mai aştepta şi programează-te la medic.

În cazul în care refuzi să crezi că tocmai copilul tău ar avea o problemă de vorbire, lucru care până la urmă nu este foarte grav şi se poate trata, şi a ajuns aproape de 4 ani fără să lege corect o propoziţie, nu mai amâna vizita la logoped.

Orice problemă de vorbire se poate trata dacă este depistată din timp. Cu puţin exerciţiu îşi va da drumul la vorbire şi vă ve-ţi bucura împreună de cei mai frumoşi ani din viaţa lui.