Când are nevoie de aparat dentar

1 2 jpg jpeg

Te-ar putea interesa şi:

Aparat dentar bun pentru auz

Cum îţi dai seama că ar putea avea oreion

Semne care să-ţi dea de gândit

Specialiştii spun că micuţii ar trebui să fie consultaţi de către un medic ortodont înainte de a împlini vârsta de 7 ani. Cel mai bine ar fi să îl duci la medic când are încă dinţii de lapte. Un semn că ar fi putea fi o problemă este căderea lor la o vârstă prea mică, dar şi întârzierea. Alte semne care să-ţi dea de gândit sunt dificultăţile atunci când mănâncă, respiraţia pe gură, sugerea degetelor, poziţia neobişnuită a dinţilor, contactul anormal al acestora sau lipsa lui, disproporţia dintre maxilar, dinţii şi restul feţei.

Chiar şi în lipsa acestor semne, ar trebui să duci copilul la o consultaţie stomatologică. Cel mai probabil va fi doar pentru a te a asigura că este bine, dar, în unele cazuri pot fi depistate probleme care nu sunt vizibile. Acestea s-ar putea agrava mai târziu şi vor fi mai greu de tratat.

De ce este nevoie de îndreptarea dinţilor?

Ai putea să crezi că este doar o problemă estetică şi că nu trebuie să-i dai prea mare importanţă. Dar, pe lângă faptul că cel mic poate fi complexat din cauza danturii, îi poate afecta modul în care mestecă mâncarea şi în care vorbeşte. Spaţiile dintre dinţi şi locurile în care aceştia se suprapun fac dificilă spălarea şi astfel creşte riscul de a face carii în zonele respective. La maturitate, aceste probleme pot provoca apariţia parodontozei.

Care este tratamentul potrivit?

Ortodontul va hotărî ce tratament îi va aplica şi când va începe. Uneori este nevoie de un timp de aşteptare, pentru ca dinţii de lapte să cadă sau până când maxilarul atinge un anumit stadiu de dezvoltare. În unele cazuri, este nevoie de extracţia anumitor dinţi, după care se pune un aparat ortodontic. Acesta poate fi fix sau mobil.

Aparatul fix poate fi scos de către pacient şi necesită o îngrijire specială pentru a asigura igiena dinţilor în această perioadă. Cel mobil trebuie purtat 10-12 ore pe zi. Pentru rezultate vizibile şi de durată este bine să se respecte indicaţiile medicului şi să nu se întrerupă tratamentul. De obicei, trebuie purtat între 6 şi 18 luni, dar numai ortodontul hotărăşte durata acestuia pentru fiecare caz în parte.