Alergia la copii: se poate reduce riscul dezvoltării alergiilor la mâncare?

1 2 jpg jpeg

Statistici recente arat─â c─â ├«n ultimii ani num─ârul copiilor care dezvolt─â alergii alimentare este tot mai mare. Cei mai afecta┼úi sunt copiii de v├órst─â pre┼čcolar─â, care, ├«n general, fac alergie la produse alimentare precum ou─âle, laptele, gr├óul ┼či soia. ├Än prezent, cercet─âtorii testeaz─â diverse tratamente pentru a desensibiliza copiii la ace┼čti alergeni.

Medicul trebuie s─â testeze copilul pentru a descoperi alergiile

Pentru p─ârin┼úi, alergia la copii e ├«ngrijor─âtoare ┼či e important s─â ┼čtie ce pot face pentru a reduce riscul celor mici de a face alergii. ├Än primul r├ónd, e bine de ┼čtiut c─â o reac┼úie alergic─â se ├«nt├ómpl─â atunci c├ónd sistemul imunitar atac─â o protein─â din m├óncare pe care o confund─â cu o amenin┼úare la adresa organismului. Simptomele includ umflarea ┼či m├ónc─ârimi ale buzelor, g├ótului, fe┼úei sau g├ótului, respira┼úie ├«ngreunat─â, grea┼ú─â sau v─ârs─âturi. O alergie sever─â poate pune via┼úa ├«n pericol: din acest motiv, e important ca diagnosticul s─â fie pus de medic, pentru c─â p─ârin┼úii s─â ┼čtie ce alimente trebuie s─â evite s─â le dea copiilor. Singurul mod de a preveni o alergie este s─â se evite complet ingredientul respectiv ┼či toate produsele care ├«l con┼úin.

Alergia la copii ├«n ceea ce prive┼čte m├óncarea este dat─â ├«n propor┼úie de 90% de lapte, ou─â, gr├óu, soia, arahide, nuci, pe┼čte ┼či crustacee. ├Än timp ce alergia la ou─â, lapte ┼či soia poate fi dep─â┼čit─â odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, celelalte tind s─â r─âm├ón─â de-a lungul vie┼úii.

Alergia la copii: se poate reduce riscul de apariţie a alergiilor la alimente?

├Än prezent, nu exist─â o solu┼úie clar─â pentru prevenirea tuturor alergiilor.Totu┼či, e recomandat ca ├«n primii ani ai copilului, p─ârin┼úii s─â fie extrem de aten┼úi la alimenta┼úia acestuia. Hr─ânirea copilului la s├ón ├«n primele 6 luni de via┼ú─â scade inciden┼úa apari┼úiei dermatitei atopice ┼či a alergiei la laptele de vac─â. E posibil ca renun┼úarea la pe┼čte ┼či arahide ├«n timpul sarcinii s─â previn─â apari┼úia alergiilor la aceste alimente, dar ├«nc─â nu exist─â suficiente dovezi ┼čtiin┼úifice.

Riscul de alergie nu scade dac─â p─ârin┼úii am├ón─â introducerea alimentelor solide ├«n alimenta┼úia copilului mai t├órziu de v├órsta de 6 luni. Medicii spun c─â diversificarea trebuie f─âcut─â treptat, ├«ncep├ónd cu fructe ┼či legume, pe care organismul le tolereaz─â u┼čor. De asemenea, s─â i se ofere copilului alimente c├ót mai naturale, f─âr─â arome artificiale, conservan┼úi ┼či coloran┼úi. ├Än cazul ├«n care medicul diagnosticheaz─â copilul ca av├ónd alergie la anumite alimente, e important s─â i se ofere acestuia ├«nlocuitori, pentru a beneficia de toate nutrimentele necesare dezvolt─ârii armonioase. Aten┼úie! Alergia nu trebuie confundat─â cu intoleran┼úa alimentar─â. Afl─â de aici care sunt diferen┼úele.