Ajutaţi-vă copiii să-şi facă prieteni!

1 2 jpg jpeg

Deseori, copiii care se simt singuri eşuează dacă sunt puşi în situaţia de a relaţiona de la egal la egal. Adesea se simt excluşi – trăire care le poate scădea stima de sine. În plus, pot asocia trăiri ca: indispoziţie, plictiseală şi tristeţe.

Există anumiţi factori ce amplifică sentimentul de însingurare la copii: mutarea la o nouă grădiniţă, şcoală sau într-un nou cartier, pierderea unui prieten sau a unui animal de companie, divorţul părinţilor.

Vă propun câteva soluţii la îndemână pentru a înţelege ce se întâmplă cu copilul. Primul pas: observaţi-l cu atenţie! Vi se pare timid, anxios, nesigur de sine, trist? Prezintă o lipsă de interes pentru activităţile din jur? Pare să fie respins de partenerii de joacă?

Îi evită deliberat pe ceilalţi copii? De asemenea, îi puteţi adresa copilului întrebări de genul: te simţi singur sau trist? Ce te face fericit? Asemenea întrebări îl pot ajuta pe copil să-şi clarifice mai bine starea emoţională.

Pentru a-i ajuta pe cei mici să devină sociabili, îi puteţi sprijini să-şi întemeieze şi să întreţină propriile relaţii de prietenie, prin invitarea unui coleg de vârstă apropiată. Dacă vor fi sprijiniţi, copiii vor fi capabili să-şi exprime clar îngrijorările, preocupările, vor fi mai deschişi în a vorbi despre tristeţea lor.