5 semne care prevestesc cancerul la copii

1 2 jpg jpeg

1. Tumoră, ganglion sau umflătură în zona abdomenului, gâtului, toracelor sau membrelor. Acestea nu trebuie tratate cu indiferenţă, chiar dacă pot avea şi o cauză mai puţin gravă. Orice umflătură suspectă trebuie investigată în laborator.

2. Paloare, astenie, scăderea în greutate constantă. Chiar dacă par simptomele unei anemii de sezon, de multe ori, aceste stări ascund cauze mult mai grave.

De aceea, în momentul în care se instalează o stare de „astenie”, apelaţi la medicul de familie pentru a-i face copilului o serie de analize de sânge. În funcţie de rezultat, acesta va continua sau nu investigaţiile.

3. Scăderea randamentului şcolar. Printre cele mai dese cancere apărute la copii se află cele cerebrale, recunoscute printr-o scădere bruscă a randamentului şcolar.

4. Vărsături, dureri de cap, tulburări de vedere, pată albicioasă pe pupilă. Pentru că simptomele acoperă o gamă largă de boli, la prima vedere acestea nu spun nimic. Ele pot prevesti, însă, un cancer de retină, formă întâlnită doar la copii, care are ca simptom specific o pată albicioasă pe pupilă, vizibilă doar în fotografii.

5. Durere osoasă sau articulară. Acestea sunt simptome explicabile la vârsta copilăriei, ele fiind prezente odată cu procesul de creştere. Dacă sunt, însă, persistente, ele trebuie controlate.

"Pacienţii vin prea târziu la medic" Conf. dr. Monica Dragomir, Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”

„Multe cazuri de cancer la copii sunt diagnosticate prea târziu. Un nivel scăzut de cunoaştere şi de educaţie despre primele semne de alarmă şi simptomele cancerului are ca rezultat trimiterea cu întârziere la specialişti. De aceea este bine să ştim cum se manifestă încă de la început cancerul şi să respectăm vizitele la medicul de familie. În România există 500 de cazuri noi pe an şi 5.000 de pacienţi cu boală în evoluţie sau remisiune”, a spus şeful secţiei de Oncologie Pediatrică.