Cel mic a f─âcut rubeol─â? Ce m─âsuri s─â iei

1 copil rubeola jpg jpeg

Boal─â a copil─âriei, rubeola nu pune mari probleme copilului, dac─â este diagnosticat─â la timp ┼či tratat─â conform recomand─ârilor medicului.

Denumit─â ┼či pojarul german sau poj─ârel, rubeola se num─âr─â printre cele mai cunoscute boli infec┼úioase ale copil─âriei. Este cauzat─â de virusul rubeolei. Copilul face boala o singur─â dat─â, av├ónd imunitate pe via┼ú─â. Exist─â ├«ns─â ┼či cazuri c├ónd rubeola ├«l predispune pe cel mic la complica┼úii grave: insuficien┼úe respiratorii cu pneumonii, laringite, meningite, encefalite ┼či, ├«ntr-un final, decesul.

Consult─â doctorul pentru diagnostic

La copii, boala este, de obicei, u┼čoar─â. Chiar ┼či a┼ča, este important s─â mergi cu cel mic la medic ├«nc─â de la primele simptome, pentru un diagnostic corect. ÔÇ×Debutul survine dup─â o perioad─â de incuba┼úie (de 2-3 s─âpt─âm├óni) ┼či const─â ├«n indispozi┼úie, febra moderat─â, cefalee, catar oculonazal (secre┼úii oculare ┼či nazale), lipsa poftei de m├óncare, ro┼čea┼ú─â faringian─â ┼či dureri la ├«nghi┼úit. Frecvent apare adenopatie (tumefiere ganglionar─â). Aceasta faz─â preeruptiv─â lipse┼čte adesea la copiii mici ┼či se ├«nt├ólne┼čte frecvent la adolescen┼úi. Dup─â 2-4 zile apare erup┼úia, ini┼úial la nivelul fe┼úei, apoi se extinde rapid pe corp ┼či membre. Aceasta const─â ├«n pete roz, rotunde sau ovale, de aproximativ 2-3 milimetri ┼či dispare ├«n 1-5 zileÔÇŁ, explic─â medicul ┼×erban Apostoiu.

Copilul trebuie să stea în casă

Pentru c─â virusul se transmite de la o persoan─â infectat─â la una s─ân─âtoas─â pe calea aerului, prin str─ânut sau tuse, ori prin prin atingerea obiectelor contaminate cu pic─âturi de saliv─â, secre┼úii nazale ┼či conjuctivale, este important ca micu┼úul t─âu s─â stea ├«n cas─â, aproximativ o s─âpt─âm├ón─â de la momentul apari┼úiei erup┼úiei. Copilul este contagios ┼či cu 7-10 zile ├«nainte de erup┼úie.

Nu trata boala cu antibiotice

Fiind o infecţie virală, rubeola nu necesită tratament medicamentos. În lipsa complicaţiilor, boala trece doar cu îngrijire la domiciliu, pentru ameliorarea simptomelor, acolo unde este cazul. În niciun caz nu administra aspirina copilului, din cauza riscului de sindrom Reye, o boală cu complicaţii grave.

Monitorizează cu atenţie febra

Dac─â micu┼úul t─âu are febr─â, administreaz─â-i antipiretice, paracetamol sau ibuprofen, ├«ns─â doar la recomandarea medicului. Asigur─â-te c─â se odihne┼čte c├ót mai mult ┼či c─â bea multe lichide, ca s─â previi deshidratarea.

Vaccinarea, singura metodă de protecţie

Cea mai eficient─â metod─â de protec┼úie ├«mpotriva rubeolei este vaccinul ROR. Acesta se face ├«n 2 doze: prima, ├«ntre 12-15 luni ┼či a doua, dup─â 4-6 luni, ┼či protejeaz─â nu doar de rubeol─â, ci ┼či de oreion ┼či rujeol─â. De┼či vaccinul ROR este ├«n schema na┼úional─â de imuniz─âri, potrivit autorit─â┼úilor, la noi ├«n ┼úar─â are cea mai mare rat─â de refuz.

Sfatul specialistului

Dr. ┼×erban Apostoiu

medic primar medicin─â de familie, Clinica Provita

Formele de rubeol─â la copii sunt de obicei u┼čoare. Ca ┼či complica┼úii posibile (dar foarte rare) sunt de men┼úionat encefalita, anemia sau purpura trombocitopenic─â (n.r apari┼úia ├«n mod excesiv a v├ón─ât─âilor), artrit─â sau artralgiile. La femeile ├«ns─ârcinate, rubeola poate avea urm─âri foarte grave, ├«n procent foarte mare duc├ónd la apari┼úia rubeolei congenitale, manifestat─â prin: avort spontan sau multiple malforma┼úii (cardiace, oculare, osoase etc.) ale f─âtului. Tratamentul rubeolei nu este unul specific. Bolnavul va fi izolat la domiciliu timp de 7 zile de la debut. Se recomand─â o hidratare oral─â adecvat─â, precum ┼či administrare de paracetamol pentru combaterea febrei sau a eventualelor dureri. Importan┼ú─â deosebit─â are profilaxia, care se realizeaz─â prin vaccinare.