Când mergi cu copilul la medicul ortodont?

1 shutterstock 1034483362 jpg jpeg

American Association of Orthodontists, cea mai important─â asocia┼úie ortodontic─â din lume, recomand─â ca fiecare copil, ├«nainte de a ├«mplini 7 ani, s─â treac─â mai ├«nt├ói pe la un ortodont. O interven┼úie ├«n cel mai potrivit moment de cre┼čtere permite un rezultat mai bun ┼či un timp de terapie mai scurt.

O vizit─â ├«nainte de v├órsta de 7 ani permit, ├«n primul r├ónd, identificarea obiceiurilor proaste care pot provoca sau agrava o malocluzie. Printre acestea, cele mai importante ┼či frecvente sunt suptul de obiecte sau degete, respira┼úia oral─â ┼či modul de ├«nghi┼úire ├«n cazul sugarului. Aceste obiceiuri proaste trebuie corectate c├ót mai cur├ónd posibil.

De ce sunt strâmbi dinţii copiilor?

ÔÇ×├Änc─â din etapa de schimbare a din┼úilor se poate observa uneori c─â din┼úii sunt mai ├«nghesui┼úi. ├Än aceast─â etap─â, din┼úii par ┼či chiar sunt ├«n necorcondan┼ú─â cu fa┼úa copilului. Deseori, din┼úii noi erup┼úi au dimensiunea ┼či forma adaptat─â fe┼úei de adul┼úi, deci sunt mai mari, pentru c─â vor ├«nso┼úi copiii de-a lungul ├«ntregii lor vie┼úi.ÔÇŁ, afl─âm de la dr. Lorelei Nassar, specialist ├«n implantologie la Clinica ce-i poart─â numele.

Aceast─â situa┼úie poate ap─ârea din mai multe motive: extrac┼úia prematur─â a unuia sau mai multor din┼úi de lapte, ceea ce duce la deplasarea din┼úilor din jur pentru a ├«nchide spa┼úiul gol. ÔÇ×Corpul nostru nu iube┼čte locurile goale, ele nu exist─â din natur─â, a┼ča ├«nc├ót se gr─âbe┼čte s─â le ├«nchid─â! A┼čadar, apar astfel din┼úi ├«nghesui┼úi.ÔÇŁ, puncteaz─â dr. Nassar.

Alt motiv poate fi faptul c─â cel mic a mo┼čtenit forma din┼úilor de la un p─ârinte, ┼či forma arcadei dentare ┼či a oaselor fe┼úei de la altul, iar ├«ntre acestea exist─â o dispropor┼úie. Deci, din nou vorbim despre din┼úi ├«nghesui┼úi. Uneori, pentru unii din┼úi chiar nu mai e loc ├«n arcad─â, deci r─âm├ón inclu┼či ├«n maxilare, f─âr─â a mai erupe.

Ce e de f─âcut?

ÔÇ×├Än orice situa┼úie de genul acesta trebuie f─âcut─â o radiografie panoramic─â ┼či o consulta┼úie la medical stomatolog. Acesta va recomanda, desigur,  efectuarea unei vizite la un specialist ├«n ortodon┼úie, ce va da explica┼úiile necesare asupra etapei ├«n care trebuie inserat aparatul ortodontic, perioada de timp ├«n care va trebui purtat ┼či ce se va ├«nt├ómpla apoi.ÔÇŁ, adaug─â specialistul.

Bine de re┼úinut c─â, pentru copiii ├«n cre┼čtere, ├«nceperea tratamentului ortodontic este o faz─â foarte important─â ┼či provocatoare ├«n via┼úa lor. Cu c├ót din┼úii sunt mai bine alinia┼úi, ┼či cu c├ót pot fi mai u┼čor cur─â┼úa┼úi, cu at├ót mai bun─â este juxtapunerea dintre cele dou─â arcade dentare. Deci, cu at├ót este mai mic─â inciden┼úa parodontozei, care este principala cauz─â a pierderii premature a din┼úilor.

 ÔÇ×Necesitatea ├«nceperii tratamentului ortodontic vine nu numai din considerente estetice, c─â nu e frumos copilul cu din┼úii str├ómbi. O, nu! El e frumos oricum! Dar pentru func┼úionalitate (o ├«nchidere armonioas─â a din┼úilor de sus pe cei de jos) ┼či pentru igien─â (din┼úii alinia┼úi pot fi cur─â┼úa┼úi mult mai u┼čor, cei ├«nghesui┼úi p─âstreaz─â mereu ni┼če de reten┼úie pentru resturi alimentare), corectarea din┼úilor str├ómbi e absolut indispensabil─â s─ân─ât─â┼úii copilului, ┼či, bine├«n┼úeles, ┼či mastica┼úiei.ÔÇŁ, completeaz─â dr. Nassar.

Care este v├órsta potrivit─â pentru fixarea ┼či purtarea unui aparat dentar?

Specialistul implantolog Lorelei Nassar este de p─ârere c─â: ÔÇ×Nu exist─â o v├órst─â precis─â pentru a ├«ncepe tratamentul ortodontic , depinde de fiecare caz ┼či de tipul de malocluzie a copilului. ├Än unele cazuri, este necesar s─â se intervin─â devreme, deoarece scopul tratamentului este de a corecta o problem─â scheletic─â. Deci, este bine pentru copil s─â ├«nceap─â s─â poarte aparat dentar la v├órsta de 6 ani, deoarece oasele copiilor sunt mai maleabile ┼či reac┼úioneaz─â mai bine la for┼úele ortopedice. ├Än timp ce ├«n alte cazuri, ├«ns─â, este necesar s─â se intervin─â mai t├órziu. Deseori este nevoie s─â corect─âm pozi┼úia din┼úilor, care ies din start str├ómbi. Dac─â problema nu este scheletic─â, ci dentar─â, este posibil s─â se intervin─â la sf├ór┼čitul cre┼čterii.ÔÇŁ

Ce aparat dentar este recomandat copiilor?

ÔÇ×Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri, fixe (cele actuale, cu pl─âcu┼úe mici fixate pe fiecare dinte ┼či legate ├«ntre ele cu s├órme) sau mobile, ie┼čite pu┼úin din mod─â, asem─ân─âtoare cu proteza bunicii. La r├óndul lor, aparatele fixe sunt ┼či ele de mai multe tipuri, metalice sau ceramice, pu┼úin vizibile sau invizibile. ├Än plus, acestea pot avea elastic colorat, pentru marea distrac┼úie a copiilor.ÔÇŁ, ne informeaz─â specialistul implantolog Lorelei Nassar.

Practic, aparatele dentare pot fi aplicate la orice v├órst─â. ÔÇ×Pentru c─â ortodon┼úia nu este apanajul copiilor sau al adolescen┼úilor, ci poate fi utilizat─â la orice v├órst─â: din┼úii se mi┼čc─â mereu! Am avut pacien┼úi ├«n v├órst─â de 56 de ani, cu aparat ortodontic.ÔÇŁ, puncteaz─â specialistul Clinicii de Implantologie Dr. Nassar.

├Än concluzie, ├«ntotdeauna e loc de mai bine, iar preven┼úia e prima recomandare a oric─ârui medic. De aceea, orice p─ârinte trebuie s─â fie atent la modul ├«n care se dezvolt─â copilul s─âu ┼či s─â ia ├«n calcul orice control necesar pentru evaluarea s─ân─ât─â┼úii copilului ┼či o dezvoltare armonioas─â ca adult.