De ce nu este bine să iei aspirină zilnic

1 aspirina jpg jpeg

,,Iau câte 1 aspirină pe zi şi aşa ţin bolile la distanţă” – obişnuiesc vârstnicii să mai spună. Cât de adevărat este acest lucru, dar şi care sunt beneficiile şi riscurile pe acestui medicament pe termen lung află din materialul de mai jos.

Succesul şi popularitatea de care s-a bucurat aspirina este rezultatul numeroaselor sale efecte terapeutice. În funcţie şi de doza în care este administrată, aspirina poate ajuta la calmarea durerilor de cap, scade temperatura, iar administrată pe termen mai lung, la indicaţia medicului, ajută la prevenirea infactului miocardic şi reduce mortalitatea în rândul celor care au suferit un infarct. Şi lista beneficiilor, dar şi riscurilor, nu se opreşte aici!

Aspirina… cu cele bune

Reduce riscul de apariţie a cancerului de colon

O doza zilnică de aspirină, stabilită în prealabil de medicul specialist, poate reduce semnficativ riscul de apariţie a cancerului de colon în cazul persoanele care sunt predispuse bolii. Explicaţia? Substanţele conţinute de medicament pot influenţa structura tumorilor biorectale, de aceea aspirina ajută şi la prevenirea reapariţiei bolii.

Previne infarctul şi AVC

De-a lungul timpului, aspirina şi-a dovedit beneficiile terapeutice şi când vine vorba de prevenirea infarctul miocardic acut şi a accidentului vascular cerebral. ,,Mare parte dintre medicii cardiologi recomandă persoanelor care au un risc mai ridicat de a suferi de afecţiuni cardiace aspirina, datorită proprietăţii sale de a subţia sângele. Dar asta nu înseamnă că pastila poate fi luată zilnic de orice persoană. Medicul specialist este cel trebuie să recomande dozajul în funcţie şi de stadiul bolii”, a subliniat Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila”.

Aspirina reduce inflamaţia

Luată în doze moderate, din când în când, aspirina are şi avantajul de a preveni şi de a reduce inflamaţia. ,,Persoanele care iau rareori aspirină pot preveni apariţia inflamaţiilor. Aspirina scade sinteza de prostaglandine, substanţe chimice care se formează în organism şi care reglează durerea şi inflamaţia. Tabletele de 500 mg sunt prescrise pentru acţiunea antiinflamatoare (febră musculară, răceli uşoare), iar tabletele de 75 mg sunt prescrise pentru acţiunea antitrombotică (fluidizarea sângelui, cu efect mai ales asupra circulaţiei sanguine cerebrale sau coronariene)”, adaugă Ioan Fulga.  

Aspirina… cu cele rele

Luată zilnic, favorizează ulcerul

Persoanelor de vârsta a treia care obişnuiesc să ia aspirină în doze mari (câte o pastilă pe zi sau mai multe), pe o perioadă îndelungată (mai multe luni, până la un an), riscă să sufere de arsuri stomacale şi să fie diagnosticate cu ulcer gastric. ,,Vârstnicii care iau aspirină pentru mai mult timp, pe stomacul gol sau în combinaţie cu alte medicamente antiinflamtoare pot suferi de ulcerului gastric. De aceea, este important ca persoanele să înţeleagă că nu este bine să ia aspirină fără indicaţia medicului, doar pentru că au auzit că previne multe boli”, precizează medicul Ciprian Târâcă, de la Centrul de Sănătate şi Viaţă O&D, din Bucureşti.

Ai astm bronşic? Evită să iei aspirină!

Persoanele de vârsta a treia care sunt predispuse alergiilor, fie cei care sunt deja diagnosticate cu astm bronşic nu ar trebui să ia aspirină pentru a nu agrava boala.  ,,Persoanele care au astm bronşic sau sunt diagnosticate cu probleme cerebrale de orice fel trebuie să o evite aspirina. După administrarea pastilei, crizele asociate astmului bronşic pot începe în câteva ore, iar în cazul alergiilor simptomele se pot înrăutăţi rapid”, afirmă medicul Ciprian Târâcă.  

Alte riscuri ale administrării în doze mari ale aspirinei

  • măreşte riscul de hemoragie – în cazul în care persoana în vârstă are răni deschise (intern sau extern) ar trebui să nu ia medicamentul.
  • ca orice alt medicament, aspirina, luată pe termen lung sau în cantitate mai mare (echivalentul a peste 2 g zilnic), poate afecta funcţiile ficatului şi ale rinichilor.
  • creşte riscul de pierdere a auzului – conform unui studiu publicat în 2010 în publicaţia ,,The American Journal of Medicine”, aspirina poate duce la pierderea auzului la persoanele în vârstă, datorită acţiunii sale ototoxice (lezarea urechii, mai ales a nervului auditiv).medic de familie