Cum ţii corect postul

1 2 jpg jpeg

Pentru a preveni balonarea şi alte probleme digestive pe perioada postului este bine să respecţi câteva reguli alimentare simple. Important este nu numai ce mâncăruri consumi, ci şi cum alegi să le prepari.

Din dorinţa de a ne curăţa sufleteşte şi de a ne detoxifica organismul, mai ales că pe perioada sezonului rece obişnuim să mâncăm alimente bogate în grăsimi, mulţi dintre noi ţinem Postul Crăciunului. Pentru a avea o alimentaţie de post diversificată timp de 40 de zile, important este să alegem alimentele care ne oferă proteinele de care avem nevoie, dar şi vitaminele şi mineralele.

„Chiar dacă perioada postului este prea scurtă pentru a face schimbări semnificative în alimentaţie, sunt persoane supraponderale, cu diabet sau dislipemii (valori mari ale grăsimilor în sânge) care constată modificări pozitive după ce ţin post. Acest lucru ne poate da de gândit dacă nu cumva ar trebui să ţinem posturile, inclusiv pe cele din timpul săptămânii“, afirmă Corina Zugravu, medic primar Igienă şi Alimentaţie, Bucureşti. Combină cerealele cu leguminoasele O categorie de alimente esenţiale pe perioada postului sunt proteinele vegetale. Pe lângă faptul că sunt o sursă importantă de energie, acestea protejează vasele de sânge, potolesc foamea pentru un timp îndelungat şi conţin enzime bune pentru tranzitul intestinal.

Cele mai bune surse de proteine vegetale pe care le poţi include în meniul tău sunt: migdalele, orezul integral, hrişca, soia, spanacul.

„Principala combinaţie de proteine pe care este indicat să o consumi în post este cea dintre produsele pe bază de cereale cu leguminoase. Cereale (pâine, orez, paste, mămăligă) mănâncă românii oricum, în post trebuie zilnic să adauge fie o porţie de fasole, fie una de humus, de linte sau de tofu“, spune specialistul.

Citeşte şi:

- Ce plante poţi să consumi în post

- Alege isteţ alimentele de post

- Cum să ţii corect postul Crăciunului

Chiftelele din năut, un preparat hrănitor

Pe lângă alimentele pe care le consumăm an de an pe perioada postului, cum sunt ciupercile, soia, cartofii, fasolea, halvaua, un preparat hrănitor pe care îl poţi include în dieta ta este falafelul, care sunt chifteluţele pe bază de năut. Astfel, nu numai că îţi diversifici alimentaţia, ci poţi profita de beneficiile năutului, un bun înlocuitor pentru carne.

„Mâncărurile pe bază de năut aduc nu numai proteine bune, dar şi fibre, vitamine şi antioxidanţi“, spune nutriţionistul. Ca şi celelalte leguminoase, năutul are efect benefic pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge.

Printre alegerile alimentare bune pe perioada postului şi nu numai se numără produsele din soia. Indiferent dacă pui în coşul de cumpărături brânză tofu, granule, şniţele sau lapte de soia, toate îţi aduc un aport mare de vitamine (D, A, C, E, K, cele din complexul B), minerale (calciu, cupru, zinc, magneziu) şi fibre.

„Există şi producători care fac alimente din soia perfect naturale şi gustoase, e nevoie însă să le căutaţi pe rafturile magazinului cu atenţie. De exemplu, la categoria pateuri vegetale, sunt unele făcute cu un mare procent de boabe de soia sau altele, pe bază de drojdie, foarte gustoase şi sănătoase“, adaugă Corina Zugravu.

Important este să alegem produse de soia nemodificate genetic, anume cele care au inscripţia bio pe ambalaj, doza zilnică recomandată de nutriţionişti fiind de 200 de grame.

Pentru că există produse vegetale pe rafturile magazinelor care conţin mulţi coloranţi artificiali şi conservanţi, este important să citim cu atenţie eticheta.

De exemplu, unele pateuri vegetale conţin E 452, E 412, E 407, E 470, E 621, E 150, care sunt, de fapt, agenţi de îngroşare şi emulgatori, ingrediente care pot afecta sănătatea. „Atunci când citim eticheta produselor de post este bine să verificăm şi cantitatea de sare pe care o conţin.

O parte dintre ele pot avea în compoziţie multă sare, uneori aproape de cantitatea care este recomandată zilnic“, adaugă nutriţionistul.

SFAT: Consumă pe perioada postului halva din pastă de susan. Atenţie totuşi la cantitatea pe care o mănânci pentru că este bogată în calorii (doza zilnică recomandată este de 100 de grame).