Cum să-ţi păstrezi podoaba capilară

1 2 jpg jpeg

Lung sau scurt, părul trebuie să aibă un aspect sănătos şi să lucească. Pentru a-i conferi strălucire şi volum, dar şi rezistenţă la factorii externi sau interni, trebuie:

Să ştii durata de viaţă a părului

Podoaba capilară trece prin trei faze. Prima este de creştere. A doua se numeşte faza intermediară şi se manifestă prin reducerea şi distrugerea a două treimi din păr. A treia şi ultima etapă este cea de repaus. În mod normal, 85 - 90% din podoaba capilară se află în prima fază şi doar 1% trece prin cel de-al doilea episod al vieţii. Restul, de aproximativ 9 - 14% din firele de păr sunt în cea de-a treia fază, aceea de stagnare. Să identifici cauza

Dacă părul tău este tern, subţire şi are un aspect neîngrijit, trebuie neapărat să mergi la medic. Împreună cu specialistul vei determina cauza răririi podoabei tale capilare. Poate fi o problemă legată de glanda tiroidă. De cele mai multe ori, stresul este principalul vinovat.

Alimentele bogate în vitamine şi minerale pot ajuta la creşterea sănătoasă a părului. Acidul folic (care se găseşte în soia şi grâu) ajută la prevenirea şi întărirea firului de păr. Vitamina C (se găseşte în citrice) poate mări producţia de keratină (proteina caracteristică a epidermului).

Vitamina A (în spanac) păstrează scalpul sanatos, iar vitamina B (în carnea rosie) ajută la prevenirea căderii părului.

O dată pe săptămână sau cel puţin o dată la două săptămâni masează-ţi scalpul cu ulei de nucă de cocos sau de jojoba pentru a intensifica circulaţia sangvină. Uleiul se aplică pe părul umed sau uscat cu mişcări circulare şi se lasă să acţioneze 10 minute. Te clăteşti apoi cu apă din abundenţă.