Cum să combaţi sedentarismul în 3 paşi simpli

1 combate sedentarismul jpg jpeg

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte activitatea fizică drept orice tip de mişcare produsă de muşchii scheletici, ce necesită consum de energie. În perfectă antiteză, sedentarismul presupune starea de inactivitate generală, considerat un factor de risc vinovat pentru mortalitatea globală.

Conform unor date statistice prezentate în anul 2014, de către Direcţia de Sănătate Publică Mureş (ASPMS), România se află în fruntea clasamentului atunci când vine vorba de sedentarism. Astfel, un procent îngrijorător, aproximativ patru la sută din populaţia ţării noastre, practică exerciţii fizice săptămânale.

Pe cine putem trage la răspundere pentru răspândirea accentuată a fenomenului numit sedentarism? Stilul de viaţă încărcat, statul pe scaun în faţa unui monitor timp de zece ore pe zi, o alimentaţie precară şi lipsa unui sport din rutină influenţează negativ sănătatea întregului organism. Gândeşte-te la faptul că activitatea fizică distrează oamenii de la distanţă, prin intermediul partidelor de fotbal urmărite de pe un scaun al stadionului sau chiar din confortul propriei locuinţe.

Centrul de Prevenţie şi Controlul Bolilor recomandă cel puţin 150 de minute dedicate activităţilor fizice. Orice tip de mişcare contează, aşa că, am pregătit trei modalităţi de combatere a sedentarismului:

Stabileşte un program de antrenament

Chiar şi cinci minute de mişcare zilnică reprezintă un punct bonus atribuit sănătăţii. Cu siguranţă, drumul către un stil de viaţă sănătos este pavat cu o mulţime de provocări greu de învins, dar perseverenţa şi încrederea în sine formează o echipă eficientă.

Pentru început, evaluează condiţia fizică în care se află corpul tău. Dacă încerci o serie de exerciţii fizice intense, nepotrivite încă pentru nivelul tău, te vei lovi de bariere, astfel, scuzele pentru a renunţa devin mai credibile. În schimb, stabileşte un set de obiective clare. Fie că vrei să te simţi mai energică, îţi doreşti să reduci numărul de kilograme sau starea de sănătate cere o modificare a comportamentului zilnic, pune la punct un program compus din activităţi variate.

Pe termen lung, lipsa sportului poate declanşa primele simptome ale herniei de disc, osteoporoză, dezvoltă bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea şi accelerează creşterea în greutate.

Practică sportul preferat

Faptul că activitatea fizică ocupă un loc secundar în stilul nostru de viaţă este o certitudine. În acelaşi timp, ne face plăcere să urmărim meciuri de tenis sau competiţiile sportive difuzate la televizor. Urmează îndemnul pentru mişcare susţinut de aceşti jucători şi dă o şansă înotului, alergatului în aer liber, handbalului, hocheiului sau patinajului.

Motivaţia este un factor important, atât în decizia de a porni pe calea mişcării zilnice, cât şi în abandonarea sa. Din acest motiv, un sport ales în conformitate cu preferinţele personale poate întreţine curiozitatea, dorinţa de reuşită şi afirmare. În cele din urmă, poţi construi un hobby sau chiar o carieră în jurul sportului.

Îmbunătăţeşte flexibilitatea corpului

O altă caracteristică de bază a sănătăţii corpului ţine de mobilitatea şi flexibilitatea musculaturii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de flexibilitate tinde să scadă, ceea ce înseamnă că devine mai greu să ne mişcăm. Exerciţiile de stretching pot fi asemănate cu o întindere continuă a muşchilor, având ca scop întărirea fibrelor musculare şi a tendoanelor.

La fel de eficientă pentru sănătatea corpului este yoga, un sport care te va ajuta să ajungi la un echilibru psihic cu propria persoană, te va învăţa să ai răbdare şi să permiţi lucrurilor pozitive să intervină în viaţa ta.

Pe scurt, sedentarismul se încadrează în categoria inamicilor de temut ai sănătăţii noastre. Un pericol deseori ignorat, lipsa de activitate poate fi combătută prin hotărâre, stabilitate şi perseverenţă.

Sursă foto: Shutterstock.