Un ficat sănătos este esenţial pentru funcţionarea şi sincronizarea corectă a proceselor din organismul nostru, indispensabile vieţii. Există câteva semnale care îţi pot indica faptul că acesta nu mai funcţionează la parametri normali.

Culoarea urinei

Când te hidratezi corespunzător, urina are, de regulă, o culoare deschisă sau incoloră. Acumularea bilirubinei în organism, substanţă rezultată în urma distrugerii celulelor roşii îmbătrânite, îi poate schimba coloritul într-un mult mai închis.
Bilirubina este insolubilă, motiv pentru care atunci când nu mai poate fi filtrată cum trebuie prin ficat trece în sânge, eliminându-se prin urină. O creştere a acestei substanţe în organism poate indica o afecţiune hepatică.

Starea de greaţă

Stările de vomă şi de greaţă pot fi asociate şi cu o afecţiune a ficatului. Acestea apar din cauza capacităţii reduse a acestui organ de a mai procesa şi elimina toxinele sau pe fondul schimbărilor de metabolism. În unele cazuri, bolnavul poate acuza şi indigestie, balonare sau flatulenţă excesivă.

Apetit scăzut

Lipsa poftei de mâncare este un semn comun al bolilor hepatice. Se poate constata o scădere rapidă în greutate, însoţită uneori de diaree şi vărsături. Nutrientele necesare organismului nu mai sunt metabolizate corespunzător, ceea ce poate declanşa şi anemia. Dacă vărsăturile sunt însoţite şi de sângerări, bolnavul poate suferi de ulcer gastric.

Abdoment mărit în volum

Ficatul creşte în dimensiuni ca urmare a retenţiei de apă, ceea ce duce la umflarea zonei abdomenului, afecţiune cunoscută sub numele de ascită. Ciroza este una dintre bolile grave ale ficatului care cauzează de obicei aceste modificări ale corpului.

Oboseala

Unul dintre primele simptome ale afecţiunilor hepatice este o stare accentuată de oboseală. Bolnavul se resimte chiar şi după o noapte de odihnă, fiind mai slăbit ca de obicei. Nivelul de energie fluctuează de-a lungul zilei şi apar dificultăţi de concentrare.
Dacă oboseala este însoţită de lipsa poftei de mâncare poate indica un ficat gras, întâlnit în general la persoanele supraponderale sau care au un nivel ridicat de colesterol.
Ştiai că...
...şi retenţia de apă poate semnala o afecţiune hepatică? Un ficat bolnav îngreunează funcţiile circulatorii şi determină acumularea de lichide, în special în partea inferioară a corpului.
INFO: Ceaiurile de păpădie şi armurariu ajută la detoxificarea ficatului şi stimulează secreţia de bilă.

Scăderea densităţii oaselor

Când substanţele nutritive nu mai sunt absorbite corespunzător în organism, densitatea oaselor poate scădea. Afecţiunile hepatice determină o asimilare precară a vitaminei D şi a calciului, iar un ficat bolnav poate cauza şi apariţia osteoporozei.

Icter

Îngălbenirea pielii şi a globului ocular apar de regulă ca primul simptom al afecţiunilor hepatice, însă se pot instala şi în fazele mai avansate ale bolii. Acestea apar când ficatul nu mai poate să proceseze cum trebuie bilirubina, substanţă de nuanţă gălbuie, care modifică şi culoarea urinei sau ca o afecţiune a vezicii bliare.

Scaune decolorate

Dacă secreţia pigmenţilor biliari este blocată din cauze obstructive, precum blocajul canalului biliar, scaunul persoanei va fi mult mai deschis la culoare decât în mod obişnuit. În mod normal, scaunul este închis la culoare datorită acestor pigmenţi.
Acesta este un indice care avertizează cu privire la activitatea scăzută a vezicii biliare sau a blocajelor la nivelul acesteia. Şi episoadele dese de diaree sunt semne că ficatul nu mai funcţionează corect.
SFAT: Vasele de sânge capilare evidente, în special în zona feţei, a braţelor sau a abdomenului, pot indica un ficat bolnav.