Ce probleme pot crea energizantele şi cafeaua? Tinerii sunt cei mai expuşi!
Pe fondul unei oboseli accentuate, consumul de energizante, provoacă afecţiuni cardiace, neurologice şi vertij.
Lipsa somnului, programul încărcat şi absenţa pauzelor de masă îi determină pe mulţi tineri să folosească energizante pentru a face faţă solicitărilor.
Cafeaua şi băuturile energizante sunt produse disponibile peste tot: la chioşcuri, magazine, la automatele din interiorul companiilor, sau la cele din staţiile de metrou. În plus, categoria specială a băuturilor energizante beneficiază şi de reclamă agresivă adresată unui public tânăr. Chiar dacă, pentru o scurtă perioadă de timp, ajută la revigorarea organismului, excesul, sau folosirea energizantelor în detrimentul hranei echilibrate, afectează starea de sănătate.
Studenţii, expuşi la abuzul de cafea
Medicii din centrele universitare sunt obişnuiţi ca în perioada sesiunilor de examene să crească numărul cazurilor de studenţi cu lipotimii sau probleme cardiace, tratate în urgenţă, apărute pe fondul oboselii şi al consumului exagerat de cafea şi nicotină. Crizele de spasmofilie, vertijul, lipotimiile şi tahicardiile sunt cele mai frecvente probleme care apar din cauza unui consum exagerat de cafea. Dar nu sunt singurii afectaţi. Tinerii , în general, fac abuz de cafea pentru a scurta perioada de somn şi a prelungi timpul necesar altor activităţi. Cafeaua conduce la deshidratare prin efectul diuretic dar şi prin faptul că accentuează transpiraţia. Odată cu apa eliminată din corp se pierde calciu şi magneziu, fenomen ce favorizează declanşarea crizelor de spasmofilie. Mai mult de două ceşti de cafea pe zi pot face rău, deşi efectul nociv se produce mai ales prin asocierea cu oboseala accentuată, consumul de alcool sau tutun şi alte dezechilibre existente deja în organism.
Băturile energizante, periculoase pentru adolescenţi
Medicii spun că băuturile energizante sunt periculoase pentru adolescenţi şi copii din cauza conţinutului de taurină şi cofeină. Acestea modifică tensiunea arterială şi pulsul, creează tahicardii, insomnii şi nervozitate. Chiar dacă zahărul din băuturile energizante hrăneşte rapid creierul şi dă energie, aceste băuturi nu oferă şi hidratarea necesară corpului. De aceea, specialiştii spun că trebuie evitate pe durata unui efort intens, pentru că pot duce la deshidratare accentuată.
Amestecul de băuturi energizante cu alcool devine periculos deoarece energizantele întârzie manifestarea efectului alcoolului asupra organismului. Din acest motiv, persoana nu are control asupra cantităţii de alcool ingerat şi riscă producerea unei come.
Odihna scade riscurile
Medicii recomandă tinerilor o alimentaţie echilibrată şi opt ore de somn care să asigure funcţionarea corectă a organismului. Persoanele care au deficit de calciu şi cele care au diabet ar trebui să evite consumul de băuturi energizante. Ele interferează cu absorbţia calciului, au efect diuretic şi un conţinut mare de zahăr, provocând creşterea glicemiei.