Ce fel de exerciţii fizice să faci după 60 de ani

2 2 jpg jpeg

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem masă musculară, iar exerciţiile fizice ne ajută să o reconstruim. În plus, muşchii ard calorii, ceea ce înseamnă că metabolismul este şi el stimulat dacă facem sport. Boli precum diabetul, hipertensiunea, osteoporoza sau artrita pot fi ţinute sub control cu ajutorul mişcării.

Pentru o inimă sănătoasă, mergi pe jos

Poate că, la prima vedere, mersul pe jos nu pare tocmai un sport, însă această activitate este importantă după 60 de ani. Plimbările îmbunătăţesc sănătatea inimii, cresc buna-dispoziţie şi, nu în ultimul rând, ţin greutatea în limite normale. În plus, mersul pe jos cu o viteză moderată este un exerciţiu sigur, cu risc de accidentare minim, deci poate fi practicat de aproape orice persoană. Se recomandă efectuarea a cel puţin 7.000 de paşi pe zi (aproximativ 5 km).

Ridicarea ganterelor pentru oase puternice

Deşi le este indicată şi bărbaţilor, această activitate fizică le este de folos mai ales femeilor, care au un risc crescut de osteoporoză după vârsta de 50 de ani. Exerciţiile cu gantere contribuie la păstrarea oaselor sănătoase şi la creşterea rezistenţei musculare şi a flexibilităţii. E bine să apelezi la gantere mici sau medii şi să faci câteva serii de 15-20 de ridicări, cu pauze de 1 minut între ele. Atenţie: nu se recomandă ridicarea de greutăţi care cântăresc foarte mult şi implică un efort fizic crescut!

Alergarea uşoară te ajută să-ţi menţii greutatea

Dacă nu ai probleme cu şoldurile şi articulaţiile, joggingul poate fi o alternativă pentru porţia zilnică de mişcare. Pentru o sesiune de alergare cât mai reuşită şi sigură, e bine să te echipezi cu încălţări potrivite şi haine comode şi să ai la tine o sticlă cu apă. Alege pentru jogging un teren moale, cum ar fi o cărare de pădure cu iarbă sau o pistă specială de alergare. Atenţie: sprinturile nu sunt indicate, deoarece ar putea duce la accidentări. Se recomandă alergarea uşoară spre moderată şi reglarea respiraţiei în ritmul paşilor.

Dansul îmbunătăţeşte starea de spirit

Fie că alegi să mergi la ore de Zumba, fie că dansezi la tine acasă cu partenerul de viaţă sau cu prietenii, această formă de mişcare te ajută să-ţi întăreşti muşchii, să îţi îmbunătăţeşti echilibrul şi să arzi calorii. Dacă mai şi înveţi mişcări noi, chiar şi creierul are de câştigat, pentru că îl pui şi pe el la treabă. În plus, dansul îţi dă o stare de bine şi te conectează cu cei dragi.

Pedalează pentru o circulaţie mai bună

Dacă simţi că articulaţiile tale nu mai sunt ca noi şi ţi-e greu să faci un sport care pune presiune pe ele, alege mersul pe bicicletă. Pedalând, picioarele tale nu mai sunt nevoite să suporte greutatea corporală. În schimb, beneficiile sunt certe: mersul pe bicicletă contribuie la o mai bună circulaţie a sângelui şi întăreşte muşchii picioarelor.

Ai astm? Înotul uşurează respiraţia

La fel ca ciclismul, înotul este recomandat mai ales persoanelor care nu pot pune presiune pe articulaţii. În plus, suferinzii de astm au de câştigat practicând acest gen de mişcare care îi ajută să respire mai uşor. Înotul arde calorii, contribuie la menţinerea sănătăţii cardiovasculare şi întăreşte muşchii şi oasele.

Atenţie: Dacă ai o stare de sănătate precară sau suferi de anumite dizabilităţi, discută cu medicul tău despre ce exerciţii poţi practica în siguranţă.