Dacă nu reuşeşti să-ţi îndeplineşti visul de a deveni părinte, motivul poate fi printre cele ce urmează!

Infecţiile sau inflamaţiile

Boala inflamatorie pelvină (anexita) se numără printre motivele pentru care este posibil să întâmpini dificultăţi de avea un copil. Se manifestă prin dureri abdominale intense, inclusiv în timpul contactului sexual. Este o boală care poate duce la înfundarea trompelor uterine, ceea ce nu mai permite ovulelor să treacă spre uter.

O altă cauză este o infecţie comună a aparatului reproducător feminin, care se transmite prin contact sexual: clamidioza. La baza declanşării acesteia stă bacteria Chlamydia trachomatis. O recunoşti după următoarele simptome: menstruaţie neregulată, oboseală, dureri abdominale, usturimi la urinat. Infecţia cronică a gâtului uterului (cervix) duce la reducerea calităţii mucusului din această zonă, ceea ce scade şansele unei sarcini.

Citeşte şi: Cauzele anexitei cronice

Boli ale aparatului reproducător

Fibrom uterin

Un tip de tumoră necanceroasă, fibromul uterin este semnalat de dureri abia atunci când creşte în dimensiuni. Sângerările anormale sau problemele apărute la urinare se numără şi ele printre simptomele fibromului uterin din cauza căruia se poate ajunge la un avort spontan sau la complicaţii în timpul sarcinii ori naşterii.

Endometrioză

Atunci când celulele de pe pereţii uterului se dezvoltă anormal, migrează în afara lui şi provoacă dureri abdominale înaintea şi în timpul menstruaţiei, dureri în timpul actului sexual. Această afecţiune numită endometrioză influenţează fertilitatea prin faptul că stimulează corpul să producă hormoni care afectează evoluţia unei sarcini în perioada incipientă.

Sindrom al ovarului polichistic

Fertilitatea este influenţată negativ în mare măsură de dezechilibrul hormonal, pentru că afectează însăşi ovulaţia sau poate duce la avort spontan. Menstruaţiile sunt mai rare şi se asociază cu probleme ale tenului, depresie sau treceri bruşte de la o stare la alta.

Oboseala şi stresul

Dacă nu te odihneşti îndeajuns, ai şanse mici să rămâi însărcinată, întrucât oboseala accentuată îţi scade sistemul imunitar şi te predispune la tot felul de infecţii. În plus, privarea de somn te poate duce la anxietate, care e posibil să cauzeze tulburări de ciclu menstrual.

Stresul este şi el incompatibil cu o sarcină. Atunci când organismul este supus unui grad crescut de stres, se eliberează un hormon numit adrenalină care semnalează corpului faptul că nu este un moment bun pentru concepţie.

Te-ar mai putea interesa: Boli grave cauzate de stres

Greutatea corporală

Un stil de viaţă şi o alimentaţie nesănătoase te împiedică să ai un copil. Femeile foarte slabe, dar şi cele supraponderale au şanse reduse să rămână gravide sau poate dura peste un an până reuşesc. Mai mult, este posibil să sufere pe durata sarcinii de diabet gestaţional sau să nască prematur.

Info

Şi pierderea bruscă în greutate sau acumularea de kilograme pot să ducă la un dezechilibru hormonal şi să afecteze ovulaţia, ceea ce împiedică instalarea sarcini, mai ales dacă este prima.