Cât de nesănătos este plasticul

1 plastic bottles 388679 640 jpg jpeg

Din preocuparea pentru sănătate şi pentru mediul înconjurător, oamenii au constatat că plasticul este unul dintre cele mai dăunătoare materiale, de aceea există o mulţime de motive pentru care ar trebui să eviţi pe cât posibil folosirea lui.

Caserole de depozitare a mâncării sau recipientele cu apă din plastic pot fi extrem de toxice deoarece conţin bisfenol A – un compus extrem de toxic pentru organism, de aceea trebuie să ştii cum le poţi identifica pe cele de care e musai să te fereşti. Pe fiecare obiect din plastic vei găsi un triunghi format din 3 săgeţi, în interiorul căruia este trecut un număr de la 1 la 7, urmat de câteva litere. Aceste simboluri îţi oferă date despre materialul din care a fost făcut recipientul şi modalitatea de reciclare. Cele notate cu 1, 2, 4 şi 5 nu sunt periculoase pentru sănătate, deoarece nu conţin substanţe nocive. Chiar şi aşa, acestea nu ar trebui folosite în fiecare zi. Cele care reprezintă un real pericol sunt recipientele inscripţionate cu cifrele 3, 6 şi 7, deoarece conţin polistiren – toxic în contact cu căldura. Potrivit specialiştilor, indiferent de calitatea vaselor de plastic, acestea nu trebuie introduse niciodată în cuptorul cu microunde, deoarece distrug proprietăţile preparatelor şi, în plus, pot deveni cancerigene. Nici depozitatea alimentelor nu ar trebui să fie făcută în vase de plastic, ci mai degrabă în recipiente de sticlă sau de ceramică.

Nu ar trebui refolosite, ci reciclate!

Recipientele din plastic nu ar trebui niciodată refolosite, ci reciclate. De exemplu, după ce ai băut apă dintr-o sticlă de plastic, dacă vei continua să o foloseşti, aceasta va acumula o mulţime de bacterii, care se vor dezvolta de fiecare dată când o vei deschide. Astfel, riscul îmbolnăvirii creşte considerabil.

Poate provoca apariţia unor boli

Din cauza toxinelor pe care le conţin, utilizarea zilnică a recipientelor din plastic te supune îmbolnăvirii, susţin medicii. În urma studiilor, s-a ajuns la concluzia că printre cele mai des întâlnite afecţiuni se numără cancerul, infertilitatea, bolile de inimă şi boala Alzheimer. De aceea, înlocuieşte plasticul cu alternative sănătoase şi prietenoase cu mediul precum recipientele din sticlă, care se recomandă să fie spălate periodic cu o soluţie de curăţare antibacteriană şi cu apă caldă, pentru a ţine microbii la distanţă.

Este nociv pentru mediu

Ţări din întreaga lume au conştientizat că, în prezent, ne confruntăm cu o problemă îngrijorătoare: tone întregi de deşeuri din plastic, care se degradează chiar şi în sute de ani. De aceea, acestea au interzis folosirea obiectelor de plastic precum tacâmurile de unică folosinţă sau pungile de cumpărături. Din nefericire, şi animalele au de suferit din cauza pasticului  ̶  ingestia acestuia ucide aproximativ 1 milion de păsări marine şi 100.000 de animale marine în fiecare an, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. În plus, mai mult de 90% dintre păsări şi peşti au particule de plastic în stomac.

Sfat!

Colectează deşeurile selectiv pentru a uşura reciclarea.

Foto - Pixabay