Care sunt alimentele pe care NU e bine să le ţii în frigider
Depozitarea la rece poate fi benefică în cazul multor alimente, pentru că le menţine proaspete şi le prelungeşte valabilitatea. Există produse care din cauza frigului îşi schimbă consistenţa şi gustul, iar în unele cazuri pot fi afectate de mucegai.
În magazinele mari alimentele sunt aranjate astfel încât să se păstreze proaspete şi să nu-şi schimbe culoarea şi textura. De exemplu, pâinea se ţine la temperatura camerei, iar bananele, ceapa şi cartofii sunt depozitate la temperaturi scăzute, dar nu sub 0 °C, pentru că se pot înnegri, iar gustul lor poate fi modificat.
Ceapa mucegăieşte
Este foarte important să nu depozitezi ceapa în frigider, pentru că frigul o înmoaie şi, din cauza umidităţii, începe să se mucegăiască, alterând gustul şi altor alimente din frigider. Cel mai bine, păstrează ceapa într-un loc uscat, aerisit şi la temperatura camerei, lucru valabil şi în cazul usturoiului.
Cartofii se înnegresc
Dacă ţii cartofii la rece, temperatura scăzută va transforma amidonul din ei în zahăr şi le va schimba gustul şi textura. Astfel, la preparare, cartofii vor fi granuloşi şi vor avea un gust diferit. Dacă îi fierbi în coajă, vei vedea că aceasta se înnegreşte, iar culoarea trece şi în cartof şi îi schimbă aspectul. Ţine-i departe de lumină şi la temperatură între 3 °C şi 6 °C şi evită depozitatea lor în frigider, pentru a nu-şi schimba proprietăţile organoleptice.
Pâinea se întăreşte
Ca să-i prelungeşti valabilitatea, nu ţine pâinea în frigider. Este o soluţie, într-adevăr, dar nu cea mai bună. La temperatură scăzută, miezul şi coaja se usucă, se întăresc şi îşi pierd din prospeţime. În plus, îşi schimbă gustul şi mirosul. Se recomandă păstrarea ei într-o pânză curată sau în cutia specială de pâine.
Bananele se pătează
Una dintre cele mai frecvente greşeli, când vine vorba despre depozitatul alimentelor în frigider, este păstrarea bananelor la rece, în ideea că rezistă mai mult şi se coc mai greu. Din păcate, temperatura rece le înnegreşte coaja, iar acestea capătă un aspect inestetic, de luat în seamă dacă ai musafiri şi vrei să îi serveşti cu fructe.
Ce alte alimente nu se păstrează la rece
Mierea. Nu este nevoie să ţii mierea în frigider. Aceasta rezistă şi câţiva ani la temperatura camerei, cu condiţia să fie păstrată într-un borcan închis ermetic şi ferit de lumină.
Cafeaua. Dacă o ţii la temperatură scăzută, în ambalajul ei dar fără capac sau fără să fie înschis ermetic, rişti să bei cafeaua cu un gust alterat. În plus, aceasta absoarbe şi alte mirosuri din frigider. Păstreaz-o la temperatura camerei.
Păstrezi roşiile la rece, ca să-şi păstreze fermitatea şi prospeţimea? Este o altă greşeală frecventă. Nu doar că roşiile vor fi moi şi făinoase, când le scoţi din frigider, dar uneori au şi alt gust.
Ouăle se ţin la temperatura camerei, în cofrajul de carton în care au fost cumpărate. Dacă sunt lăsate la rece, de exemplu, într-un vas deschis, coaja ouălor tinde să absoarbă mirosurile celorlalte alimente, care le pot influenţa gustul.
Ciocolata. Sigur ai observat că ciocolata, dacă este ţinută la frigider, capătă la exterior o pojghiţă fină deschisă la culoare. Este grăsimea care se întăreşte şi iese la suprafaţă. Nu prezintă niciun risc, nu este vorba despre mucegai, dar i se modifică gustul. Cel mai bine, păstrează ciocolata la temperatura camerei, în locuri ferite de lumină.