Ce semne apar la ovulaţie. Dorinţa sexuală e mai mare în zilele fertile
Femeile care își doresc să rămână însărcinate ar trebui să monitorizeze cu atenție zilele fertile pentru a-și crește șansele de a concepe un copil.
Există câteva modalități prin care o femeie poate să anticipeze această perioadă.
Perioada fertilă a unei femei este intervalul dintr-o lună calendaristică în care cresc șansele de a rămâne însărcinată. Zilele fertile se calculează în funcție de procesul de ovulație, care are loc, în general, la mjlocul ciclului menstrual, la aproximativ 2 săptămâni din prima zi a menstruației (adică prima zi a ciclului menstrual). De asemenea, această perioadă poate varia în funcție de ciclul menstrual al fiecărei femei. Când o femeie dorește să rămână însărcinată, trebuie să aibă contact sexual începând cu 5 zile anterior ovulației. Cea mai fertilă perioadă este cu 2 zile anterior și în ziua ovulației. În caz contrar, dacă actul sexual are loc prea devreme sau prea târziu, scad șansele de a concepe un copil.
Cum se produce ovulația
În fiecare lună, organismul femeii se pregătește pentru ca un ovul să fie fertilizat de către un spermatozoid pentru a forma un embrion. Ovulația are loc când unul dintre ovarele femeii eliberează un ovul. După eliberare, ovulul se deplasează în trompele uterine și uter, proces care durează aproximativ 24 de ore. O femeie rămâne însărcinată când spermatozoizii ajung în vagin, apoi în trompele uterine. Pe măsură ce spermatozoizii avansează, numărul lor scade. Dintre aceștia, din 100 care ajung la ovul, doar unul îl fecundează. Dacă acesta nu fecundează, ovulul se deplasează în uter și se descompune, apoi părăsește corpul în următoarea perioadă menstruală. Ovulația nu are loc în aceeași zi a fiecărei luni. Poate varia cu o zi sau mai mult.
Semne ale ovulației
Există mai multe semne care pot indica faptul că o femeie este în perioada de ovulație:
1. Modificări ale mucusului cervical - În perioada ovulației, acest fluid devine mai moale, mai umed și mai elastic decât în mod obișnuit, ceea ce le permite spermatozoizilor să se deplaseze mai ușor către ovul;
2. Creșterea temperaturii bazale a corpului - Temperatura poate să crească cu cel puțin 0.2 grade Celsius față de perioada pre sau post-ovulatorie;
3. Crampe ușoare în abdomenul inferior și/sau durere în partea inferioară a spatelui;
4. Sensibilitate sau umflare a sânilor;
5. Schimbări ale libidoului - Ovulația poate duce la o creștere a dorinței sexuale.
Foloseşte testele speciale din farmacii
O altă opțiune prin care poți să identifici ovulația este testul de ovulație. Acesta detectează nivelurile hormonului luteinizat (LH) din urină și poate fi achiziționat din farmacii. Acestea se folosesc asemănător testelor de sarcină. Se recoltează urină într-un recipient steril şi uscat. Apoi, se introduce testul în urină, cu vârful săgeţii în jos. Apariţia unei singure linii reprezintă un rezultat negativ (nu există ovulaţie). Dacă apar 2 linii roşii (rezultat pozitiv), ovulaţia se va produce în următoarele 24 - 48 de ore.
• Știai că…
...fertilitatea începe, în mod natural, să scadă la femei odată cu împlinirea vârstei de 30 de ani?
Pentru a îmbunătăți șansele de concepție: evită tutunul, limitează consumul de alcool, menține o greutate moderată și minimizează stresul!