Vrei un tatuaj? Pot exista consecințe foarte neplăcute!

3 aprilie 2023   Stil de viață

Dacă te gândești să îți faci un tatuaj, află că pot exista efecte secundare înfricoșătoare, scrie The Healthy.

Înainte să te gândești la un tatuaj, ar trebui să știi că multe culori de cerneală pentru tatuaje conțin metale grele, potrivit unui raport din Scientific American, inclusiv plumb, mercur, arsenic, beriliu și crom.

Annie Lennox s--a tatuat o inimă roșie și două păsări colobri, la vârtsta de 67 de ani. Foto: Shutterstock. 

S-a descoperit că cerneala roșie conține cadmiu și oxid de fier, substanțe care sunt puse în legătură cu dezvoltarea cancerului, malformații congenitale, reacții alergice și alte efecte secundare înfricoșătoare. Mai mult, mulți pacienții tatuați supuși RMN au suferit arsuri de gradul I, deoarece metalele grele din cerneala folositp pentru tatuaj s-a încălzit.

Leziuni ale organelor și țesuturilor

Unele dintre substanțele care se găsesc cel mai frecvent în cerneala pentru tatuaje pot provoca vătămări grave. Mercurul este o neurotoxină, ceea ce înseamnă că poate afecta creierul și sistemul nervos și poate duce la tulburări fizice și psihologice. Plumbul provoacă leziuni ale organelor și țesuturilor și afectează inima, oasele, intestinele, rinichii și sistemul reproducător. Beriliul este un cancerigen cunoscut și este asociat cu o boală pulmonară adesea fatală numită boala cronică a beriliului. Cadmiul provoacă leziuni ale oaselor, rinichilor și plămânilor. Arsenicul, un alt ingredient comun, provoacă leziuni cromozomiale. Toate acestea se află în substanțele de tatuaj.

Creșterea enzimelor hepatice

Brooke Scheller, nutritionist, atrage atenția că prezența metalelor grele afectează ficatul. Ea a conștientizat pentru prima dată prezența metalelor grele în cerneala pentru tatuaje, după ce unele analize de sânge au indicat că nivelurile enzimelor ei hepatice erau cele ale unei persoane cu insuficiență hepatică. „Expunerea la aceste metale și toxine poate pune o povară extremă asupra ficatului și a celorlalte organe de detoxifiere. Studiile arată că hidrocarburile aromatice policiclice (în cerneala neagră pentru tatuaje) au fost găsite stocate în ganglionii limfatici ai persoanelor tatuate”, a scris Scheller într-o postare pe mindbodygreen.com, citată de the Healthy.

Pericole la îndepărtarea tatuajelor

Oricine este îngrijorat de problemele de sănătate legate de tatuaje ar putea lua în considerare îndepărtarea lor, dar în mod ironic, acest lucru ar putea duce la mai multe probleme.

 De fapt, procesul de îndepărtare poate prezenta un risc mai mare pentru sănătate decât aplicarea cernelii, deoarece are ca rezultat împrăștierea metalelor grele în tot corpul. Prin îndepărtarea tatuajelor cu laser, cernelurile sunt dizolvate și acele substanțe chimice periculoase sunt dispersate în țesuturi și sânge, unde pot provoca mai multe daune și pot rămâne în organism pe termen nelimitat.

Citește și  Dr. Laura Ene: Obezitatea îngroapă inima în grăsime, creşte tenisunea şi afectează respirația

Mai multe