Somnolența după masă este un semn de diabet?
Senzația de somnolență după masa poate fi comună multora, dar ar putea semnala mai mult decât un stomac plin?
Diabetul, o afecțiune în care organismul se luptă să regleze nivelul zahărului din sânge, ar putea fi cauza? În diabet, fie pancreasul nu reușește să producă suficientă insulină (diabet de tip 1), fie celulele corpului devin rezistente la efectele insulinei (diabet de tip 2).
Insulina este crucială pentru introducerea glucozei în celule, unde se tranformă în energie, așa că atunci când funcția inslulinei este compromisă, nivelul zahărului din sânge crește, dăunând organe precum inima și nervii.
Având în vedere legătura dintre glicemie și oboseală, persoanele cu diabet trebuie să își monitorizeze cu atenție alegerile dietetice. Deci, somnolența după masă ar putea servi ca un potențial semn pentru diabet?
Răspunsul scurt este da, posibil. Oboseala este frecventă și afectează până la 61% dintre persoanele nou diagnosticate cu diabet de tip 2. Cu toate acestea, există și alte motive care nu au nicio legătură cu diabetul.
Somnolența după masă poate fi semnul prezenței diabetului. Foto: Shutterstock
Somnolența postprandială, adica senzația de somn după masă este o experiență familiară pentru mulți. S-a crezut mult timp că devierea fluxului de sânge departe de creier către tractul gastrointestinal în timpul digestiei ar duce la somnolență. O altă teorie a contestat-o pe aceasta, afirmând că somnolența se datorează activării centrilor de somn din creier de către hormonii eliberați în timpul hrănirii.
Indiferent de teorie corectă, este normal chiar și la oamenii sănătoși să experimenteze un anumit grad de somnolență după masă, deși aceasta este de obicei ușoară și nu ar trebui să-ți perturbe viața de zi cu zi.
Însă, experimentarea constantă a somnolenței după masă poate fi un semn că nivelul zahărului din sânge fie este în afara limitelor normale, fie fluctuează prea rapid. Ambele pot fi observate la persoanele care au diabet.
Există dovezi că hiperglicemia (nivel ridicat de zahăr din sânge) duce la senzații de oboseală. Într-un studiu efectuat pe 361 de pacienți cu diabet, participanții au clasat oboseala pe locul cinci din 16, dintre cele mai frecvent raportate simptome ale diabetului. În plus, 85% dintre participanți au estimat că simptomele lor, inclusiv oboseala, au apărut atunci când nivelul zahărului din sânge a fost ridicat (în medie 274 mg/dL), valoare care, la persoanele cu diabet, apare cel mai adesea după masă.
De ce persoanele cu diabet au senzaţia de somn după ce mănâncă
Când persoanele cu diabet nu primesc un tratament optim, creșterea zahărului din sânge care apare după mese poate duce la o somnolență postprandială mai mare în comparație cu o persoană fără diabet. Există mai multe explicații pentru ce se poate întâmpla acest lucru.
În primul rând, hiperglicemia după mese poate reflecta faptul că insulina nu aduce eficientă glucoză în celule pentru a fi folosită ca energie. Prin urmare, persoanele cu diabet necontrolat trebuie să se bazeze pe o altă sursă de energie, grăsimile, pentru a-și satisface nevoile energetice.
O teorie este că dependența organismului de utilizarea energiei în acest mod prin cetoză poate duce la oboseală la persoanele cu diabet.
În al doilea rând, la persoanele cu diabet zaharat, nivelul zahărului din sânge poate fluctua mai drastic. Cu alte cuvinte, creșterile mai mari ale zahărului din sânge sunt urmate de scăderi bruște. Aceste creșteri și scăderi ale zahărului din sânge după masă pot înrăutăți somnolența în rândul persoanelor cu diabet, comparativ cu persoanele sănătoase, care nu se confruntă cu fluctuații severe ale glicemiei.
În al treilea rând, cercetările arată că episoadele de hiperglicemie după masă pot induce stres oxidativ și inflamație care duc la complicații vasculare la pacienții cu diabet. În același timp, persoanele care au sindrom de oboseală cronică au semne crescute ale stresului oxidativ.
Deși acestea sunt doar corelații și nu implică faptul că hiperglicemia provoacă oboseală, ele sugerează că există o potențială legătură între controlul zahărului din sânge și oboseală.
În cele din urmă, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot duce și la un proces numit diureză osmotică. Acest lucru poate duce la creșterea urinării și la deshidratare, ceea ce poate contribui și mai mult la oboseala după masă.
Opusul hiperglicemiei, hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge) poate duce și la oboseală după masă la persoanele cu diabet. Acest lucru apare de obicei atunci când o persoană consumă mai puține alimente decât de obicei după ce a luat doza obișnuită de medicamente pentru diabet (în special insulină). Nivelurile prea ridicate de medicamente și alimente insuficiente pot duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge prea scăzut, ceea ce poate provoca oboseală împreună cu alte simptome, cum ar fi confuzia și amețelile.
Cea mai bună modalitate de a preveni somnolența postprandială din cauza hipoglicemiei este să consumi mese regulate și echilibrate în timp ce iei medicamente pentru diabet.
Cum să știi dacă somnolența este legată de diabet?
Cel mai bun mod de a ști dacă somnolența după masă poate indica diabetul zaharat este să observi și prezența altor simptome de hiperglicemie care trebuie diagnosticate de un medic.
Acestea includ:
· Sete excesivă sau urinare
· Senzație de foame chiar și după ce ai mâncat
· Pierdere în greutate inexplicabilă
· furnicături sau amorțeală
· Viziunea se schimbă
· Răni care se vindecă încet
· Infecții recurente
În plus, dacă experimentezi în mod obișnuit „scăderi” mari ale energiei după mese sau dacă somnolența postprandială nu se îmbunătățește odată cu modificările dietei, acest lucru poate indica un control slab al zahărului din sânge și o probabilitate mai mare de a avea diabet.
Alte motive ale somnolenței după masă
Deși diabetul este o explicație legitimă pentru anumite cazuri de somnolență postprandială, există motive mai frecvente pentru care s-ar putea să fii somnolent după masă. Acestea includ:
Mănânci prea mult. Cercetările au arătat că mâncatul în exces crește somnolența și letargia în cele patru ore după masă, în comparație cu mâncatul doar până la stadiul de sătul, dar confortabil.
Prea multi carbohidrati, grasimi sau proteine. Deși se crede în mod obișnuit că un consum ridicat de carbohidrați este responsabil pentru somnolența postprandială, cercetările au arătat că prea multe grăsimi sau proteine poate avea același efect.
De fapt, un studiu a arătat că o masă bogată în grăsimi și carbohidrați este mai probabil să ducă la somnolență, comparativ cu o masă cu conținut scăzut de grăsimi și carbohidrați. Cu toate acestea, unii experți cred că mesele bogate în carbohidrați provoacă somnolență postprandială prin creșterea nivelurilor de serotonină, un hormon legat de somn.
Prea multe zaharuri simple. Zaharurile simple, cum ar fi cele găsite în dulciurile procesate și băuturile zaharoase, duc la o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, urmată de o scădere rapidă ca răspuns la insulină. Cei care au consumat o dietă bogată în deserturi și băuturi dulci au simțit o oboseală mai mare și au făcut mai multe greșeli la volan în comparație cu cei care au consumat diete bogate în legume. Pentru a-ți satisface pofta de dulce, optează pentru deserturi prietenoase cu diabetul.
În plus, ritmurile circadiene naturale promovează o scădere a energiei la începutul după-amiezii, chiar și în rândul persoanelor sănătoase. Așa se explică de ce prânzul este masa pe care oamenii o asociază cel mai frecvent cu somnolența; coincide cu scăderea normală de după-amiază.
De ce zahărul te obosește?
Consumul prea mult de zahăr provoacă o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Atunci când nivelurile de zahăr din sânge scad, acestea pot scădea sub valorile normale, ceea ce duce la o senzație de oboseală împreună cu alte simptome, cum ar fi greață sau amețeală.
Ar trebui să fiu îngrijorat dacă adorm după ce mănânc?
Nu neaparat. Este posibil să adormi după ce ai mâncat pentru că mănânci în exces sau consumi mese neechilibrate. Cu toate acestea, dacă dezvolți alte simptome îngrijorătoare, cum ar fi sete excesivă, scădere în greutate inexplicabilă sau senzație de foame chiar și după ce ai mâncat, este posibil să vrei să consulți medicul pentru a te asigura că nu ai diabet.
Există anumite tipuri de alimente care contribuie la somnolență după masă?
Mesele dezechilibrate care sunt bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi au fost toate asociate cu somnolența după masă. Alimentele care sunt foarte procesate și care conțin o mulțime de zaharuri simple sunt, de asemenea, vinovate obișnuite.
Prin urmare:
Somnolența postprandială, senzația de somn după masa, poate apărea la persoanele sănătoase.
Persoanele care se confruntă cu somnolență postprandială persistentă sau severă, în special în combinație cu alte simptome, pot avea diabet zaharat.
În diabet, fluctuațiile glicemiei pot provoca somnolență după masă.
Pașii potențiali de acțiune pentru a combate somnolența după masă includ modificări ale dietei, exerciții ușoare și somn adecvat.
Sursa: Health News