Nutriţionist despre longevitate: Ar trebui să privim cum trăiau bunicii noștri
Alina Epure, doctor în medicină, consultant nutriționist, ne spune care sunt aspectele de care trebuie să ţinem cont dacă suntem interesaţi de conceptul de longevitate.
"Longevitatea este un concept modern, despre care se vorbește frecvent, aparent că un obiectiv de viață, la nivel global, dar într-o realitate tristă și descurajatoare, fără o strategie coerentă la nivel individual și fără acțiuni concrete în acest sens.
Longevitatea nu este o modă, nu este un nou curent, o nouă tendința în domeniul medical, este o normalitate adusă în limbajul lumii moderne că fiind ceva extrem de sofisticat, ce poate fi accesat de o anumită categorie de oameni, care alocă bugete mari pentru tot felul de tratamente promițătoare, dar nepersonalizate.
Ar trebui să învăţăm din rutina bunicilor
Dacă dorim să înțelegem longevitatea și ce o determină, consider că ar trebui să privim cum trăiau bunicii noștri, ar trebui să învățăm firescul din rutină lor, regulile nescrise în tratate medicale la acea vreme, dar care erau integrate că fiind o normalitate. Mă gândesc la rutină zilnică din care făceau parte trei mese la ore fixe, nu existau gustări, nu existau alimente procesate, era un consum mare de apă din fântână, mișcarea fizică există toată ziua prin activitățile de zi cu zi, somnul era în intervale bine definite, nu există impredictibilitate în programul zilnic, posturile de peste an erau urmate, era o recunoștință pentru fiecare zi în care oamenii se trezeau și erau funcționali. Se trăia de la răsărit până la apus, respectându-se ritmul circadian zi – noapte.
În prezent, trăim într-o lume în care haosul a devenit o normalitate și nimic din ceea ce am menționat mai sus nu este integrat cu ușurință, decât cu o lupta, cu abateri, cu o presiune, cu abandon, cu terapie pentru a înțelege de ce nu se poate să se respecte o rutină, să fie integrată autodisciplină.
Regulile nescrise ale bunicii în relația cu longevitatea ajung acum să fie elemente de nouatate, reguli reinventate care să ne ofere o șansă la o viață lungă și de calitate.
Dar, așa cum spuneam, longevitatea nu este o modă, este rezultatul stilului de viață de zi cu zi, an de zi, pe tot parcursul vieții. Avem acces la astfel de teste de epigenetica, să vedem, să înțelegem, să ne asumăm un stil de viață personalizat, care să fie un instrument de lucru adaptat nevoii reale a corpului, din perspectiva sănătății fizice, mentale și emoționale.
Lungimea telomerilor are un impact direct asupra longevității noastre și odată ce cunoaștem profilul nostru individual, cunoaștem cum putem micșora vârstă metabolică, astfel încât să fie mai mică decât vârstă cronologică, ar trebui să acționăm în favoarea noastră.
Dar, după ce apare această informare atât de precisă, ce ne trebuie, când ne trebuie, cum să investim în prevenție, adesea există o rezistență extraordinară, sunt abateri constante de la drumul sănătății, frici nejustificate care blochează propriul potențial.
Longevitatea și vitalitatea ar trebui să fie parte din prioritățile noastre, că un respect față de propria stare de sănătate, față de familiile noastre, astfel încât să nu fim o povara pentru cei din jur într-un context de declin fizic sau cognitiv.
Longevitatea poate fi adusă în realitatea noastră genetică, dar cu o implicare zilnică în obiceiuri sănătoase, care să defineasa rutină noastră și starea de bine", spune Alina Epure.