Lipsa acestei vitamine te poate îngrăşa. Dr. Adina Alberts explică

1 ianuarie 2023   Nutriție

"Organismul nostru are nevoie de vitamine pentru a-și îndeplini toate funcțiile metabolice. Fără vitamine, radicalii liberi pot oxida țesuturile și cauza îmbătrânirea lor prematură. Rolul lor este esențial și în procesele de convertire a alimentelor în energie, în menținerea unei bune funcționări a sistemului imunitar, dar și pentru sănătatea mentală. Una dintre aceste vitamine cu roluri multiple este vitamina D, al cărui deficit poate provoca multiple dezechilibre în organism.

În cazul în care se ajunge la un deficit al acestei vitamine vor interveni numeroase disfuncționalități în organism printre acestea numarându-se și acumularea kilogramelor în plus", explică dr. Adina Alberts, într-una dintre postările sale pe Facebook. Iată ce mai scrie medicul:

Cercetările în acest sens au concluzionat că masa adipoasă este mai mare la indivizii cu deficiențe de vitamina D și aceste lipsuri sunt corelate cu nivele crescute ale hormonului paratiroidian și de calciu intracelular, factori importanți în determinarea obezitătii. Inițial s-a crezut că nivele mici de vitamina D la obezi sunt cauzate de obezitate în sine, dar un studiu din 2010 sugerează ca acele nivele reduse contribuie în primul rând la instalarea obezității. Cercetătorii au descoperit că o creștere a nivelului de vitamină D (și a aportului de calciu) poate îmbunătăți pierderea în greutate în timpul dietei. Studiul a implicat 126 de femei supraponderale, toate urmărite timp de 6 luni.

Vitamina D poate ajuta la contracararea creșterii în greutate adesea observată la femeile de vârstă mijlocie, potrivit unui studiu publicat în 2007.

Cum nivelele reduse de vitamina D duc la acumularea de grăsime, se produce un mediu toxic prin inițierea unor reacții metabolice și inflamatorii negative, în cascadă. Se creează un cerc vicios, care duce la acumularea de și mai multă grăsime și creșterea mai mare a nivelul inflamațiilor.

Hipovitaminoza D blochează și funcțiile celulelor pancreatice și afectează sensibilitatea la insulină pentru că există receptori ai vitaminei D în celulele pancreatice care produc insulină. Pe langă creșterea depozitelor de grăsime existente, nivele mici de vitamina D cresc riscul de formare a unor noi depozite de grăsime și favorizează instalarea diabetului zaharat de tip II.

Așadar, dacă țineți o dietă alimentară cu scop de a scădea în greutate, un aspect important în tot acest demers este și creșterea/ normalizarea nivelului vitaminei D din sânge. Deci stați la soare atunci când aveți ocazia, vara sau în vacanțele în zonele calde, în primele ore ale dimineții sau după ora 17, în orele cu radiații solare blânde, fără creme de protecție, și astfel veți sintetiza aproape întreaga cantitate de vitamină D de care aveți nevoie. Suplimentați oral consumând alimentele bogate în vitamina D cum ar fi pește, brânzeturi, unt, fructe oleaginoase. În ultimă instanță, luați suplimente de vitamină D3, de preferat din surse naturale.

Mai multe