Iată ce uleiuri de gătit sunt potrivite dacă ai colesterolul mărit!

8 decembrie 2025   Nutriție

Nivelul crescut al colesterolului impune anumite modificări în dietă. Şi uleiurile pe care le foloseşti la gătit contează şi este bine să ştii ce alegi pentru a-ţi proteja sănătatea inimii, prin menţinerea unui nivel optim al grăsimilor în sânge.

Dacă ai dislipidemie (nivel crescut al colesterolului şi al trigliceridelor în sânge), este indicat să eviţi prăjelile în favoarea altor forme precum gătitul la abur sau la cuptor. Cele mai bune uleiuri de gătit pentru persoanele cu colesterolul ridicat sunt cele care conțin grăsimi sănătoase, oferind în același timp o aromă satisfăcătoare preparatelor culinare.

Uleiul de măsline

Este bogat în grăsimi mononesaturate, vitamina E şi polifenoli, care combat inflamația și îmbunătățesc sănătatea inimii. Uleiul de măsline ajută la creşterea colesterolului bun (HDL) şi la reducerea celui rău (LDL) şi este de bază în dieta mediteraneeană, care promovează longevitatea prin reducerea riscului de boli cronice. Studiile au arătat că un consum zilnic al unei linguri de ulei de măsline poate reduce riscul de boală coronariană. Este ideal pentru salate, precum şi pentru sotare la foc mediu. Pentru beneficiile asupra sănătăţii inimii, se recomandă uleiul de măsline presat la rece.

Uleiul de rapiţă

Sursă de grăsimi sănătoase, uleiul de rapiţă conţine alfa-linolenic (ALA), un acid gras esenţial Omega-3, care protejează sănătatea cardiovasculară. Are un punct de fum mediu-înalt, ceea ce înseamnă că uleiul de rapiţă este indicat să fie folosit pentru coacere, prăjire şi gătit la cuptor. De asemenea, are un gust plăcut, lucru care îl face potrivit şi pentru salate, maioneze şi sosuri.

Uleiul de porumb

Unele studii arată că uleiul de porumb poate ajuta la reducerea colesterolului rău de 3 ori mai mult decât cel de măsline. Pentru că are un punct de ardere ridicat (232 °C), este recomandat pentru prepararea alimentelor la temperaturi înalte. Totodată, este potrivit şi pentru a sota, pentru marinare şi pentru cuptor.

Uleiul de floarea-soarelui

Foarte folosit în ţara noastră la gătit, uleiul de floarea-soarelui este o opţiune sănătoasă pentru sănătatea inimii atâta timp cât sunt alese sortimentele cu un conţinut mare de acid oleic (Omega-9), benefic pentru inimă. Totuşi, uleiul de floarea-soarelui este şi sursă de Omega-6, acizi care, consumaţi în exces, favorizează inflamaţia în organism, implicit riscul de afecţiuni precum boala inflamatorie intestinală. De aceea, se recomandă ca uleiul de floarea-soarelui să nu fie consumat zilnic. De asemenea, nu se recomandă a fi folosit la gătit decât o singură dată.

Care sunt grăsimile rele şi cele bune

Grăsimile bune cuprind 2 categorii: polinesaturate (ulei de floarea soarelui, de soia, porumb, uleiul de peşte) şi mononesaturate (ulei de măsline, nuci, arahide şi alte fructe oleaginoase).

Dacă ai nivelul crescut al colesterolului, evită grăsimile saturate, a căror pondere în alimentaţie trebuie să fie limitată la sub 10% din calorii, pentru că favorizează ateroscleroza. Grăsimile saturate sunt prezente în produsele animale (carne de porc, vită, brânzeturi, lactate etc.), precum şi în produse vegetale: ulei de palmier, de cocos (ceea ce explică de ce nu toate uleiurile sunt bune).

Trebuie limitate şi grăsimile trans, care, în cele mai multe cazuri, provin din hidrogenarea industrială a uleiurilor vegetale (la origine mono- sau polinesaturate). Aceste grăsimi sunt prezente în margarină, multe produse fast-food şi de patiserie, unele prăjituri, biscuiţi şi alte dulciuri.

Mai multe