Este sănătoasă carnea de pui?

1 august 2025   Nutriție

Unul dintre cele mai populare tipuri de carne este cea de pui. Poate fi gătit sub diverse forme şi are unele și avantaje pentru sănătate, dacă ții cont de unele aspecte.  

Carnea de pui este consumată frecvent, iar pentru români face parte din dieta de bază. Conform sondajelor, peste 90% dintre români consumă carne cel puțin o dată pe săptămână.

Carnea de pui este o excelentă sursă de proteine complete, având cei 9 aminoacizi esenţiali organismului. Proteinele sunt utilizate, în principal, pentru a forma, repara și menține integritatea pielii, mușchilor și oaselor. De asemenea, sunt folosiți în formarea enzimelor digestive și a hormonilor. În 100 g de carne de pui există în jur de 26 g de proteine. Carnea de pui conţine şi vitamine (B3, B6, B12) şi minerale precum seleniul, fosforul şi zincul, importante pentru imunitate.

Un alt avantaj al consumului de pui este că are un conţinut mult mai mic de grăsimi saturate în comparaţie cu vita şi porcul.

Câte zile se păstrează la frigider

În frigider, puiul trebuie păstrat în partea cea mai rece (4 ºC), 2 - 3 zile dacă este crud şi 3 - 4 zile dacă este gătit. La congelator, temperatura potrivită este de -18 ºC; puiul întreg poate fi păstrat până la 12 luni, iar dacă este porţionat, se menţine cel mult 6 luni. Carnea tocată de pui se poate menţine la congelator până la 3 luni, în timp ce puiul gătit cel mult 6 luni.

După decongelare, puiul trebuie consumat în decurs de cel mult 48 de ore. Puiul dezghețat nu se mai recongelează.

Evită să cumperi carne de pui cu nuanţe de gri sau verde, pentru că acesta este un semn că este alterată. Mirosul dezagreabil şi textura modificată (zonele lipicioase) sunt alte semne ale deteriorării puiului.

NU trebuie spălat înainte de preparare

● Cu toate că prima intenţie este de a spăla puiul înainte de a-l găti, specialiştii recomandă evitarea acestui lucru. Motivul este că prin spălare se pot împrăştia bacteriile pe suprafeţele vecine, ceea ce creşte riscul de intoxicaţie alimentară. De exemplu, prin spălarea puiului se poate răspândi bacteria Campylobacter pe mâini şi pe suprafeţele de lucru. Infecţia cu această bacterie se manifestă prin dureri de stomac, crampe, diaree, febră şi stare generală de rău.

● Spălă-te pe mâini înainte de a găti mâncarea și de mai multe ori în timpul acestui proces, mai ales dacă manipulezi alimente crude și gătite în același timp.

● Foloseşte tocător diferit pentru carnea de pui şi pentru legume.

Cum este mai sănătos să fie gătit

Cele mai bune moduri de a găti puiul sunt la grătar, la cuptor şi fierberea. Prin astfel de metode, grăsimea din pieliţă se scurge în timpul gătirii, ceea ce reduce numărul de calorii consumate. Cea mai sănătoasă asociere este cea cu legume. În cazul în care se alege varianta prăjirii puiului, se recomandă un adaos cât mai mic de ulei.

Pentru marinarea cărnii de pui se recomandă uleiul de măsline, sucul de lămâie şi condimentele. Este bine de ştiut că acidul citric din lămâie poate scădea nivelul de compuşi potenţial dăunători care se formează în timpul preparării la temperaturi înalte.

Dacă preferi puiul la rotisor, evită-l pe cel din comerţ, pentru că poate fi prea sărat. O variantă mai sănătoasă este să prepari acasă pui pe sticlă la cuptor.

Nu se consumă crud

Un pui insuficient gătit poate cauza toxiinfecţie alimentară. Temperaturile ridicate distrug agenţii patogeni implicaţi în apariţia îmbolnăvirilor. Pieptul de pui la cuptor se ţine în jur de o jumătate de oră, la temperaturi de 180 - 200 ºC. Pentru a afla dacă puiul este gătit complet, se poate folosi un termometru de bucătărie, pentru a afla temperatura internă a puiului, care trebuie să fie de cel puţin 75 ºC. Este important să nu existe zone roz sau sângerii în interiorul puiului gătit.

Aşa se decongelează corect!

Puiul congelat se dezgheaţă la frigider, lent, câteva ore. În cazul în care este nevoie de o dezgheţare mai rapidă, se poate pune puiul într-un vas cu apă rece, care se schimbă la fiecare jumătate de oră.

Hormonii şi antibioticele, interzise

Una dintre preocupările importante legate de acest tip de carne este adăugarea de hormoni şi antibiotice. Un raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) din 2022 arată că nivelurile de reziduuri de hormoni și antibiotice în animalele de fermă și în alimente de origine animală sunt extrem de scăzute în UE. Este bine de ştiut că utilizarea hormonilor la producția și procesarea de carne de pui în UE, deci și în România, este strict interzisă. Utilizarea hormonilor în carnea de pui poate avea diverse efecte secundare: pubertate precoce, fibroadenoame, ovare polichistice.

Foto: Shutterstock

 

Mai multe