Dr. Irina Mateieş: Fibrele și riscul de cancer

12 iulie 2025   Nutriție

Numeroase studii au arătat că anumite alimente pot ajuta la prevenirea cancerului.  

Dr. Irina Mateieş, medic primar de medicină de familie, nutriţionist specializat în nutriţie oncologică, a explicat într-o postare pe Facebook mai multe despre rolul fibrelor în prevenţia cancerului.

"Multă lume caută să tot excludă lucruri din dieta zilnică sau să ia suplimente, cu scopul scăderii riscului de cancer sau ca adjuvant pentru persoanele deja diagnosticate cu cancer.

Însă de multe ori este mai util să ne concentrăm mai mult pe ce putem adăuga, decât pe ce musai să scoatem. Și unul din lucrurile foarte utile pe care să fim siguri că le avem în farfurie sunt fibrele.

O să discutăm în postări viitoare despre diferite tipuri de fibre și despre excepții (adică persoanele care nu pot adăuga fibre în plus), în postarea aceasta doar vreau să atrag atenția că majoritatea asociațiilor de nutriție recomandă pentru populația generală un minim de 30 grame de fibre/zi și un minim de 400 grame de legume/fructe pe zi.

Fibrele le găsim în legume, leguminoase, fructe, familia de semințe/nuci/alune, cereale integrale.

Consumul de fibre este asociat cu scăderea riscului mai multor cancere, printre care

- cancerul colorectal

- cancerul gastric

- cancerul mamar

- cancerul de prostată

Consumul de fibre, după primirea diagnosticului de cancer, a fost asociat cu supraviețuirea pe termen lung în

- cancerul colorectal

- cancerul mamar

Idee simpla de reteță cu multe fibre și valoare anticancerigenă - aprox 15 gr fibre/portie

Bol cu leguminoase și legume coapte

Ingrediente:

½ cană linte fiartă

½ cană cartof dulce copt

½ cană broccoli sau conopidă coaptă

1 mână de rucola sau baby spanac

1 lingură tahini (pastă de susan)

Sucul de la ½ lămâie

Sare, piper, pudră de usturoi

Instrucțiuni: Pune frunzele verzi într-un bol și adaugă deasupra lintea și legumele coapte. Amestecă tahini cu sucul de lămâie și un strop de apă pentru a obține un sos ușor de turnat. Asezonează după gust și servește preparatul cald sau rece."

Sursa: facebook.com/NutritieOncologica

Mai multe