De ce este sănătos să mănânci smochine

15 martie 2025   Nutriție

Pe lângă gustul lor dulce și textura ușor crocantă datorită semințelor mici, smochinele sunt o sursă valoroasă de nutrienți. 

Unele studii au arătat că anumite substanțe din smochine pot inhiba creșterea celulelor canceroase și răspândirea acestora în corp  

În Orientul Mijlociu și regiunile mediteraneene, smochinele simbolizează longevitatea și au fost asociate, de-a lungul timpului, cu o serie de beneficii pentru sănătate.

Atât pulpa, cât și coaja smochinelor conțin antioxidanți puternici, în special acizi fenolici și flavonoide. Acești compuși joacă un rol crucial în combaterea stresului oxidativ din organism, cauzat de acumularea de radicali liberi. În timp, acumularea acestora contribuie la îmbătrânirea prematură și poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni precum cancerul, bolile cardiovasculare și artrita. Antioxidanții din smochine ajută la neutralizarea acestor radicali liberi, protejând astfel sănătoase celulele și țesuturile corpului.

Previn constipaţia

Unul dintre cele mai recunoscute beneficii ale smochinelor este capacitatea lor de a susține sănătatea digestivă. Smochinele sunt bogate în fibre, un element esențial pentru reglarea tranzitului intestinal. Consumul regulat de fibre ajută la prevenirea constipației și la menținerea unui sistem digestiv sănătos. În plus, smochinele conțin prebiotice, care hrănesc bacteriile benefice din intestin, contribuind la un echilibru microbiotic optim. Acest lucru poate ajuta la reducerea inflamației și la protecția împotriva unor afecțiuni digestive precum sindromul de colon iritabil.

Pot alina durerile menstruale

Smochinele uscate pot avea un impact pozitiv în reducerea dureriloror menstruale severe. La acesta concluzie s-a ajuns în urma unui studiu în cadrul căruia participantele care au consumat smochine uscate au raportat o scădere semnificativă a intensității și duratei durerilor menstruale, precum și o reducere a nivelului de stres perceput în timpul ciclului menstrual.

Țin de foame

Deși cercetările privind efectele smochinelor asupra greutății sunt limitate, studiile arată că fructele uscate, inclusiv smochinele, sunt asociate cu un indice de masă corporală mai mic. Fibrele din smochine contribuie la o senzație de sațietate mai rapidă, reducând astfel senzația de foame. Consumul moderat de smochine poate sprijini, așadar, menținerea unei greutăți normale și prevenirea supraalimentării.

Smochinele uscate conţin mai mult zahăr decât cele proaspete, de aceea, trebuie consumate cu moderaţie de cei care vor să slăbească sau au diabet.

Efecte antiinflamatoare

Compușii antiinflamatori din smochine au fost studiați pentru potențialul lor de a reduce inflamațiile din corp. Rezultatele au arătat că acești compuși pot reduce producția de citokine, substanțe care provoacă inflamație și care accelerează deteriorarea celulelor din plămâni, rinichi, creier și alte țesuturi. Acest efect ar putea ajuta la susținerea persoanelor care suferă de afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, bolile inflamatorii intestinale.

Cum să le consumi

Smochinele pot fi savurate atât proaspete, cât și uscate. Le poţi pune pe o felie cu unt de arahide sau migdale, adăugate în salate sau combinații de legume crude, cu iaurt și nuci, în preparate la cuptor sau prăjite ușor și servite cu câteva picături de oțet balsamic.

La ce să fii atent

Deși consumul de smochine este, în general, sigur pentru majoritatea oamenilor, există și câteva excepții. Persoanele alergice la latex sau polen de mesteacăn pot avea reacții alergice la smochine. În plus, smochinele sunt un aliment bogat în carbohidrați care nu sunt complet digerați în intestinul subțire, de aceea persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil pot experimenta disconfort sau durere atunci când consumă smochine.

Atât smochinele proaspete, cât și cele uscate conțin un nivel ridicat de vitamina K. De aceea, este nevoie de precauţii în cazul persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui.

@Shutterstock

Mai multe