Cum prevenim tulburările digestive la masa de Paște. Sfaturile nutriţionistului

24 aprilie 2022   Nutriție

Tulburările digestive sunt foarte frecvente în perioada Paștelui, deoarece se consumă o cantitate mare de alimente, gătite nesănătos. Indigestiile, greața, vărsăturile, gastritele și colicile biliare sunt foarte frecvente în preajma sărbătorilor, prin urmare o dietă echilibrată și cumpătată le poate preveni. Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutritive, boli metabolice, ne spune ce putem face pentru a preveni neplăcerile digestive.

Moderația este foarte importantă pentru a evita aceste tulburări. Puteți gusta din toate produsele specifice de Paște, însă în cantități reduse. Evitați să mâncați pe tot parcursul zilei. Păstrați cele 3 mese recomandate, și eventual o gustare, nu consumați alimente de dimineață până seară. Principalii vinovați pentru afecțiunile digestive sunt maioneza, carnea de miel, sarmalele și băuturile alcoolice. Evitați prăjirea în ulei a oricărui aliment. Aceasta va mari numărul de calorii și va adaugă grăsimi trans, nesănătoase, care îngreunează digestia. Carnea de miel trebuie consumată în cantități mici (100-150 g), iar recomandat ar fi să mâncați o singură dată pe zi acest produs. Salată boeuf este bogată în calorii în special datorită maionezei. Fie mâncați porții mici (1-2 linguri), fie puteți înlocui maioneza din ou și ulei cu un dressing ușor din iaurt grecesc slab, muștar clasic, lămâie și turmeric. De asemenea, nu consumați mai mult de 2 ouă pe zi, pentru a nu crește foarte mult cantitatea de colesterol ingerată. Alcoolul reprezintă un alt inamic al digestiei, prin urmare este bine să fie consumat tot cu moderație. Pentru femei, limita maximă este de 1 porție, acest lucru însemnând 100-125 ml vin sau 40 ml tărie sau 330 ml bere, iar pentru bărbați, doza maximă este de 2 astfel de porții.

Un exemplu de meniu echilibrat pentru ziua de Paște, care să prevină apariția tulburărilor digestive:

· Mic dejun: 1 ou fiert, 1 lingură de salată boeuf, 2-3 ridichi, 2-3 fire de ceapă verde și o bucată mică (aprox 50 g) de pască

· Gustare: 1 fruct, la alegere

· Prânz: un bol de ciorbă de legume cu 50-60 g carne slabă și 2-3 sarmale, cu 100 g mămăligă și 1 lingură de iaurt slab

· Cină: o porție de friptură slabă, pe grătar sau la cuptor (inclusiv carne slabă de miel) împreună cu o salată mare asortată.

În final, nu uitați că cel de-al doilea aliat al unui stil de viață sănătos, pe lângă dietă, este mișcarea, așa că încercați să va mențineți activi, să vă plimbați sau să faceți exerciții fizice acasă, pentru a preveni problemele digestive sau cu greutatea după Paște.

Citeşte şi: Ce să mănânci ca să trăieşti 100 de ani

Mai multe