Cu ce pot înlocui zahărul persoanele cu diabet

9 octombrie 2022   Nutriție

Atât în prevenția diabetului, cât și în tratament, înlocuirea zahărului cu alternative mai sănătoase este o strategie bună. Pe lângă gustul dulce, este important să alegi înlocuitori cu valoare nutritivă, care oferă substanțe necesare organismului, precum antioxidanți, fibre și vitamine.

În înlocuirea zahărului, îndulcitorii sunt alegeri bune. Acești aditivi alimentari dau gust dulce alimentelor sau lichidelor în care sunt adăugați, având mult mai puține calorii și efecte adverse decât zahărul. Îndulcitorii nu afectează semnificativ glicemia și nici nu îngrașă la fel de mult ca zahărul, motiv pentru care sunt recomandați în prevenția și gestionarea diabetului.

Stevia

Cu un conținut scăzut de calorii, stevia este un înlocuitor excelent al zahărului, cu proprietăți antioxidante. Spre deosebire de zahăr, stevia crește toleranța la glucoză, stabilizând nivelul zahărului din sânge. În magazinele de specialitate pot fi găsite îndulcitori naturali pe bază de stevie.

Xilitol

În comparaţie cu zahărul, xilitolul are cu 40% mai puţine calorii. Se absoarbe lent în sânge și menține o secreție redusă a insulinei. Acest îndulcitor poate fi găsit, în mod natural, în fibrele multor fructe, legume, ciuperci și cereale (cel mai mult în porumb). În industria alimentară, xilitolul este etichetat E967. Așadar, dacă achiziționezi produse care îl conțin, este important că te asiguri că acestea au fost realizate prin metode de procesare naturale.

Eritirol

Regăsit pe eticheta produselor alimentare cu denumirea E968, eritirolul este un înlocuitor al zahărului, având 70% din dulceața sa și doar 6% din caloriile acestuia. Eritirolul se obține din grâu sau amidon fermentat și are indice glicemic 0, ceea ce înseamnă că nu ridică nivelul glicemiei, nu îngrașă, reduce riscurile cardiovasculare și nici nu crește riscul de carii. Consumă-l cu măsură, deoarece în cantități mari, eritiroul poate provoca tulburări digestive! Diareea, crampele abdominale și flatulența pot fi puse, uneori, pe seama sa.

Sirop de yacon

Extras din rădăcina plantei yacon, care crește și se cultivă în Munții Anzi din America de Sud, siropul de yacon este un îndulcitor bogat în fibre și în fructo-oligozaharide, un tip de carbohidrați care stimulează dezvoltarea bacteriilor benefice din tractul intestinal. Acest sirop echilibrează nivelul de glucoză, are o dulceață profundă și un gust asemănător caramelului. În consecință, acesta se pretează la pregătirea sosurilor, prăjiturilor și deserturilor sănătoase.

Recomandări generale

Chiar dacă acești înlocuitori ai zahărului sunt permiși în regimul persoanelor cu diabet, trebuie să ții cont de doza recomandată de medicul tău sau să îi consumi cu moderație. Conform recomandărilor dietetice generale, persoanele diganosticate cu diabet trebuie să limiteze zaharurile adăugate la mai puțin de 10% din caloriile zilnice consumate.

Vezi şi: Poate fi zahărul înlocuit cu succes şi în siguranţă de îndulcitori?

Fructele conţin zaharuri naturale

Fructele reprezintă desertul ideal pentru diabetici, deoarece stăpânesc pofta de dulce și sunt pline de vitamine și fibre. În cazul diabeticilor, sunt recomandate fructele cu indice glicemic (IG) mai mic de 55, precum: cireșe, fructe de pădure, căpșuni, grepfrut și portocale. De reținut că perele, gutuile și merele conțin multă pectină, o fibră solubilă care se transformă în gel și care scade absorbție zahărului din tubul digestiv. 

Mai multe