Consumul de pepene poate fi periculos pentru aceste persoane!
Fructele sunt o sursă excelentă de hidratare și aport de vitamine și minerale esențiale. Cu toate acestea, consumul excesiv al unor fructe poate fi periculos, cum este cazul pepenelui verde.
Pepenele trebuie consumat cu moderaţie, nu mai mult de două-trei felii pe zi
Un studiu publicat în Analele Medicinei Interne ale Colegiului American al Medicilor arată că pepenele verde, un fruct benefic pentru sănătate, aproape că a costat viața mai multor oameni.
Trei persoane au dezvoltat hiperkaliemie severă, un nivel excesiv de ridicat de potasiu în sânge, care poate fi fatal dacă nu este tratat prompt. Primul caz, un bărbat în vârstă de 56 de ani cu diabet zaharat de tip 2 și insuficiență renală, a fost internat la terapie intensivă după ce și-a pierdut cunoștința și a prezentat o frecvență cardiacă anormal de scăzută. El a dezvăluit că mâncase pepene în fiecare seară timp de două luni înainte de spitalizare.
Al doilea pacient, un bărbat în vârstă de 72 de ani cu antecedente de probleme cardiace și renale, s-a prezentat la spital în șoc cardiac, de asemenea cu o frecvență cardiacă foarte scăzută. El băuse două pahare cu suc de pepene zilnic, timp de aproximativ o lună.
Al treilea pacient a fost femeie în vârstă de 36 de ani cu boală renală în stadiu terminal. Ea a prezentat hiperkaliemie asimptomatică persistentă în timpul testelor lunare de dializă. Pacienta a recunoscut că a consumat cantități mari de pepene cel puțin trei săptămâni.
Din fericire, aceste trei persoane au primit tratament la timp. După tratamentul medicamentos, nivel de potasiu în sânge a scăzut semnificativ.
Pepenele, sursă importantă de potasiu
Compus în principal din apă, pepenele verde este, de asemenea, foarte bogat în potasiu. O felie mare conține 320 mg, conform studiului. Acest mineral este esențial pentru organism, deoarece contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, la funcția musculară normală și la menținerea unei tensiuni arteriale normale. Cu toate acestea, în exces, este periculos și poate duce la slăbiciune musculară, aritmii și anomalii de conducere cardiacă care pot duce la deces, mai ales dacă nu este eliminat corect de rinichi și excretat prin urină. La pacienții sănătoși, riscurile rămân scăzute. În cazurile de antecedente sau boli renale avansate, riscurile sunt însă destul de mari.
Prin urmare, pepenele verde nu ar trebui consumat în exces: nu depășiți 500 g (două-trei felii) pe zi și nu în fiecare zi. „Pepenele verde este un fruct popular de vară și, deși bananele, cartofii și roșiile pot provoca, la rândul lor, hiperkaliemie, riscul după un consum excesiv de pepene verde este adesea trecut cu vederea”, notează cercetătorii.
@Shutterstock