Cele mai puternice antiinflamatoare naturale

24 martie 2023   Nutriție

Organismul nostru este supus zilnic agresiunilor, chiar dacă de cele mai multe ori nu ne dăm seama de acest lucru. Inflamația este un mecanism natural de răspuns şi de apărare al organismului  la diverse agresiuni:  traumatisme, căldură, frig, substanţe chimice, virusuri sau bacterii, iar rolul inflamaţiei este de a proteja şi a delimita, pe cât posibil, ţesuturile sănătoase de cele afectate. Fie că este vorba despre stres, despre exercițiile fizice sau de diverse afecțiuni, inflamația vine însoțită de durere și ne afectează extrem de mult, deoarece vizează întreg organismul.

Antiinflamatoarele sunt substanțe naturale sau de sinteză cu rol în stoparea inflamației și a durerii. Pe lângă medicamentele antiinflamatoare pe care le găsim în farmacii, există și o serie de plante și suplimente naturale care au un puternic efect antiinflamator și reconstructor la nivelul țesuturilor. Antiinflamatoarele tratează doar efectul, nu și cauza, și se pot administra pe cale orală, injectabilă sau cutanată.

Studiile efectuate de-a lungul anilor au demonstrat faptul că anumite fitochimicale prezente în ierburi și condimente pot ajuta în mod eficient la tratarea și stabilizarea inflamațiilor, aceste ingrediente naturale pot înlocui cu succes antiinflamatoarele pe bază de ibuprofen, ajutând la menținerea sănătății celulelor. Natura ne vine în ajutor cu o gamă largă de antiinflamatoare, pe care omul modern le are la îndemână, apelând la suplimente sau unguente.

Într-un magazin naturist vei găsi antiinflamatoare naturale care te vor ajuta la diminuarea inflamațiilor din organism, cele mai frecvent întâlnite fiind următoarele: dureri la nivelul musculaturii, dureri de cap, dureri de spate cu intensitate redusă sau moderată, crampe și dureri apărute în timpul menstruației, accidentări sau lovituri și entorse.

În cele ce urmează, veți afla care sunt cele mai indicate antiinflamatoare naturale care aduc o mulțime de beneficii organismului.

Turmericul

Turmericul (sau Curcuma longa) reprezintă una dintre speciile de curcuma, fiind cunoscut și sub denumirea de șofran indian. Curcuminul este pigmentul galben care se găsește în speciile de curcuma și cu precădere în turmeric, o plantă din familia ghimbirului, cunoscută în special ca ingredient din mixul condimentat curry. Unul dintre cele mai importante beneficii ale curcuminului este capacitatea de a reduce inflamațiile prin blocarea anumitor enzime implicate în acest proces. Totodată, efectul său antioxidant ajută la prevenirea artritei, astmului sau a bolilor inflamatorii intestinale.

Quercetina

Quercetina este un flavonoid sau un pigment întâlnit în unele alimente vegetale, cum ar fi vinul roșu, ceapa, ceaiul verde, merele, fructele de pădure, ginkgo biloba, sunătoarea și care are rolul de a colora vegetalele în care se află. Quercetina este renumită pentru proprietățile sale antioxidante. Aceasta ajută la reducerea inflamațiilor - conform unui studiu, quercitina poate contribui la reducerea inflamațiilor acute și cronice având, în același timp, proprietăți care susțin menținerea structurii și mobilității articulare, spre exemplu, în cazul artritei.

MSM - Metilsulfonilmetanul

Este o formă naturală de sulf organic, cu o listă lungă de beneficii și fără efecte adverse. Este un compus care conține sulf, găsit în mod natural la plante, animale și oameni. Poate fi produs și în laborator pentru a crea suplimente alimentare sub formă de pulbere sau capsule. MSM-ul este utilizat pe scară largă în domeniul medicinei alternative și de către persoanele care caută un mod natural de a alina durerile articulare, de a reduce inflamațiile și de a stimula imunitatea. Alte beneficii importante ale MSM-ului: îmbunătățește elasticitatea articulațiilor, restabilește producția de colagen, ajută la construirea țesutului conjunctiv și la repararea articulațiilor, tendoanelor și ligamentelor.

Uleiul de pește

Indiferent de vârstă sau starea de sănătate a fiecăruia, uleiul de pește este un supliment ce nu trebuie să lipsească din dieta zilnică datorită numeroaselor beneficii oferite. Uleiul de pește are proprietăți antiinflamatorii, poate ajuta la tratarea afecțiunilor care implică inflamația cronică. De exemplu, la persoanele stresate și obeze, uleiul de pește poate reduce producția și expresia genică a moleculelor inflamatorii numite citokine. În plus, suplimentele cu ulei de pește pot reduce în mod semnificativ durerile articulare, rigiditatea și nevoile de medicamente la persoanele cu artrită reumatoidă, care provoacă articulații dureroase.

Bromelaina

Bromelaina este o enzimă digestivă care se găsește în ananasul proaspăt. Ea are proprietăți antiinflamatoare deosebite, fiind utilizată într-o varietate de probleme: de la tulburări digestive până la reducerea durerilor și vindecarea rănilor. Datorită acțiunii sale antiinflamatorii și analgezice, bromelaina ajută  la reducerea durerilor articulare, reduce inflamația la nivel articular prin ameliorarea edemului (retenția de fluide) și stimulează organismul să producă substanțe specializate în reducerea durerii cauzate de inflamație.

Trebuie să menționăm și faptul că există și câteva alimente care îți vor fi de ajutor în combaterea inflamației, cum ar fi: uleiul de nucă de cocos, uleiul de măsline extravirgin, avocado, scorțișoara, ardeiul iute, peștele gras sau usturoiul.

Așadar, pe lângă tratamentul medicamentos, este bine să luăm în considerare și variantele naturale. Ingredientele naturale pe care le conțin aceste suplimente pot suplini cu succes antiinflamatoarele pe bază de ibuprofen, ajutând la menținerea sănătății celulelor.

Surse foto: freepik.com.

Mai multe