Ce este ortorexia, o boală la fel de periculoasă ca anorexia şi bulimia

11 februarie 2019   Nutriție

Aceştia au şi dat un nume acestei afecţiuni identificate de curând: ortorexie nervoasă. Persoanele care suferă de ortorexie nervoasă ajung să reducă aproape toate grupele de alimente din convingerea că sunt nesănătoase, fapt care îi privează de nutrienţi esenţiali şi de vitamine. Ortorexia înseamnă preocuparea excesivă pentru hrană, obsesia nesănătoasă de a mânca sănătos. Nu trebuie să devenim obsedaţi de alimentaţia sănătoasă, ci doar să ştim câteva reguli de bază.

Potrivit unui Eurobarometru realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, europenii se tem mai mult de ceea ce mănâncă decât de accidente de maşină. Mai mult, 24% dintre ei verifică numărul de calorii şi nutrienţii alimentelor pe care le consumă.

”Începem să ne văităm: vai, alimentele au E-uri, ce dracu mă fac, mă intoxic cu toate E-urile? Omul trebuie să fie obsedat de ceva. Acum e la modă să fii obsedat de mâncare şi trebuie să găsim tot felul de soluţii ca să mâncăm sănătos. E o prostie imensă” a spus dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Digi24.

”Apare dezechilibrul când mâncarea îţi ocupă mai mult de 80% din energie şi nu te mai gândeşti la nimic altceva decât cum să găteşti extrem de sănătos, de unde să cumperi produsele, deja lucrurile sunt duse în extrem. Ei nu ajung la medic pentru că îşi dau seama că au o problemă. ci ajung tocmai din dorinţa că vor şi mai multă informaţie, simt nevoia să fie certificaţi, vin la tine să primească încurajarea. Societatea ne arată cu degetul spre mâncare ca acest potenţial vinovat şi noi în toată grija noastră pentru noi nu mai ştim să ne uităm în altă parte decât la mâncare” a explicat medicul Mihaela Bilic.

Mai multe