Ce beneficii ai dacă ţii cură cu must. Sfatul medicului

8 octombrie 2022   Nutriție

Aliment şi remediu obţinut prin zdrobirea şi presarea strugurilor, mustul are numeroase beneficii, dacă este consumat cu moderaţie. Este bine să ştii ce indicaţii, dar şi ce contraindicaţii are mustul!

Mustul protejează sănătatea cerebrală şi cardiovasculară. Foto: Shutterstock

„Mustul conține vitaminele B1, B2, B6 și C, precum și calciu, potasiu, magneziu, zinc, fier, cupru și sodiu, de aici rezultând o parte din efectele benefice ale acestei băuturi. Vitaminele din grupul B-urilor, împreună cu polifenolii din must ajută la menținerea sănătății cerebrale și pot avea un efect benefic asupra memoriei. Vitamina C ajută imunitatea și luptă împotriva bolilor, fiind extrem de importantă, mai ales în perioada de toamnă, când incidența virozelor este în creștere. Antioxidanții și resveratrolul din must au efect antiinflamator și antineoplazic, protejând celulele de efectul toxic al radicalilor liberi și al altor molecule proinflamaare. De asemenea, stimulează formarea de oxid nitric, prin urmare poate avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare”, explică dr. Alexandru Popa.

Combate constipaţia

Mustul conține particulele naturale de drojdie, care au efect ușor probiotic și laxativ, ameliorând constipația. Totodată, licoarea are un conținut foarte scăzut de histamină, prin urmare poate fi consumat de persoanele cu intoleranță la acest element sau cu alergii.

Benefic celor cu hipotensiune

Mustul filtrat ajută la creșterea tensiunii arteriale și îmbunătățește circulația periferică. Dacă-ți simți mâinile şi picioarele reci sau dacă ai tensiunea foarte scăzută și te confrunți cu amețeli, oboseală şi dureri de cap, mustul îţi poate fi de ajutor.

Protejează vederea

Datorită pigmenților și vitaminei C care se găsesc în compoziția mustului, licoarea este utilă în menţinerea sănătăţii ochilor, ajutând la prevenirea degenerescenţei maculare.  

Dr Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolic, Smart Nutrition

Deși aparent este o băutură cu multiple beneficii, trebuie să ținem cont că mustul are un conținut caloric foarte crescut. În 100 ml must avem între 110 - 130 kcal și în jur de 25 - 30 g de zaharuri (carbohidrați). Aceste cantități sunt de 2-3 ori mai mari comparativ cu sucurile din comerț și, chiar dacă mustul conține vitamine, minerale, antioxidanți și este lipsit de coloranți și conservanți, consumul excesiv poate avea efecte nedorite. Zaharul din must se va absorbi foarte repede în sânge și va da o creștere bruscă a glicemiei, mai ales dacă este consumat pe stomacul gol sau în cantități mari. Ulterior, organismul nu va putea utiliza această abundență de zaharuri și o va transforma în grăsime, care se poate depune la nivelul ficatului sub formă de steatoză hepatică, sau la nivel subcutanat. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat sau cele care doresc să scadă în greutate ar trebui să evite mustul, concentrația foarte mare de zaharuri nefiind prietenoasă cu glicemia sau cu silueta. De asemenea, mustul nu trebuie consumat de persoanele care au un episod diareic acut, și este recomandat cu prudență celor care au alte probleme digestive (gastrită, hiperaciditate, sindrom de colon iritabil, boli inflamatorii intestinale etc.). Nu în ultimul rând, țineți cont de faptul că procesul de fermentație începe la scurt timp după ce este obținut și mustul poate conține cantități mici de alcool, prin urmare nu ar trebui consumat înainte de a urca la volan.

Cum poţi ţine cura

Pentru a beneficia de calităţile mustului, se poate ţine o cură de 10 - 12 zile. Înainte de micul dejun, se consumă 200 ml de must, pe stomacul gol. Se aşteaptă 15 minute înainte de a mânca. Nu consuma dulciuri în timpul curei, pentru că mustul este bogat în zahăr.

Cura cu must este indicată mai ales celor care susţin eforturi intelectuale intense, celor aflaţi în convalescenţă sau care nu au poftă de mâncare.  

Filtrat sau nefiltrat

Mustul filtrat se obține prin presarea şi filtrarea strugurilor în teasc. Licoarea este dulce şi plăcută la gust și poate fi conservată prin pasteurizare. Conține vitaminele A, complexul B și C și antioxidanți.

Mustul nefiltrat rezultă din zdrobirea strugurilor în mixerul electric. Lichidul obținut are un gust dulce-astringent și este foarte bogat în resveratrol,  antioxidant prezent în coaja strugurilor. Mustul nefiltrat conține fibre alimentare, care ajută digestia şi scade colesterolul.

INFO

Polifenolii din această băutură reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge şi creșterea colesterolului rău

Mai multe