Care este cea mai sănătoasă pâine? Sfatul nutriționistului
Cu numeroase produse pe piață, alegerea celei mai sănătoase pâini poate părea dificilă. Nu și dacă acorzi atenție ingredientelor de pe etichetă!
Pâinea poate face parte dintr-o dietă echilibrată, cu condiția este să fie consumată în cantități moderate. Un produs sănătos are menționat pe etichetă ca prim ingredient „grâu integral”, iar în lista valorii nutritive specificate cel puțin 2-3 grame de fibre/felie. Ingredientele suplimentare, precum semințele, nucile și leguminoasele sunt importante, deoarece sporesc profilul nutrițional, însă o astfel de pâine se păstrează în frigider, deoarece aportul mai mare de grăsimi duce la deteriorarea sa rapidă. Un alt principiu sănătos este evitarea zahărului adăugat, respectiv produsele făcute din zahăr, sirop de porumb, fructoză sau miere!
Pâine din făină integrală de grâu
Este adesea preferată în detrimentul pâinii din făină albă, deoarece este făcută din făină integrală, care conține întregul bob de grâu, inclusiv miezul și învelișul exterior. Acest lucru înseamnă că pâinea din făină integrală conține mai multe fibre și nutrienți esențiali decât cea albă, precum: vitaminele B1, B3, B9, fier, magneziu și zinc. În plus, are un indice glicemic mai scăzut, ceea ce înseamnă că ajută la gestionarea nivelului de zahăr în sânge și a kilogramelor.
Pâine integrală cu semințe
Această pâine are câteva caracteristici speciale. Prin adăugarea semințelor de in, chia, dovleac sau floarea-soarelui, prezintă un conținut mai mare de proteine, fibre și acizi grași Omega-3 și Omega-6, grăsimi benefice pentru inimă, creier și piele. Totodată, semințele adăugate oferă o aromă bogată de nucă și o textură crocantă, ceea ce face consumul de pâine mai plăcut, dar şi mai sănătos.
Pâine de ovăz
Datorită conținutului de ovăz, acest tip de pâine este benefic pentru cei care au probleme cu gestionarea nivelului de colesterol și zahăr în sânge. Ovăzul conține beta-glucan, o fibră care scade colesterolul și glicemia. Mai mult, studiile au demonstrat că ovăzul îmbunătățește sistemul imunitar și digestia. Cea mai bună variantă este cea făcută doar din făină integrală de grâu, apă și ovăz.
Pâine cu muguri de grâu încolțit
Recomandată adesea în dietele de slăbit și pentru persoanele diganosticate cu diabet sau prediabet, pâinea cu muguri de grâu încolțit este o sursă excelentă de fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. De asemenea, conține aminoacizi esențiali, substanțe care ajută la sintetizarea proteinelor, la creșterea musculară și la funcționarea corespunzătoarea a sistemului nervos și imunitar. Un alt avantaj este că se digeră mai ușor decât alte tipuri de pâine.
Nutriționist: 1-2 felii ar trebui să fie suficiente
Gianina Avram, nutriționist-dietetician, Cluj-Napoca, declară: "Cerealele sunt o opțiune bună de carbohidrați, în special cele integrale. Vă recomand să consumați 6 porții de cereale integrale pe zi, deoarece îi aduc organismului un aport de fibre, benefice pentru intestin și sațitetate, dar și vitamine, cum sunt cele din grupul B. Pâinea integrală trebuie să reprezinte un sfert din cantitatea de mâncare pe care o consumi la o masă, iar 1-2 felii ar trebui să fie suficiente. Pentru o viață sănătoasă, lipsită de probleme legate de greutate, consumă 2 felii de pâine la micul dejun, 1 felie de pâine la prânz și 1 la cină!"
@Shutterstock