Aşa prepari sănătos carnea la grătar!
Când vremea este frumoasă, cel mai bine este să petreci cât mai mult timp în natură, alături de persoanele dragi. Dacă ți-e poftă de preparate la grătar, ține cont de aceste reguli și ai mai multă grijă de sănătatea ta!
Foto: Shutterstock
Fie că alegi carne de pui, de porc, de vită, pește, legume sau fructe, grătarul reprezintă o modalitate ușoară pentru a pregăti o masă delicioasă. Cu toate acestea, multe voci spun că această tehnică de gătit poate fi periculoasă, din 2 motive. În primul rând, gătitul cărnurilor la temperaturi ridicate poate produce substanțe cancerigene. În al doilea rând, când grăsimea de pe carne pică pe grătar, în alimente pot intra anumite substanțe periculoase (hidrocarburi poliaromatice policiclice). Specialiștii ne recomandă să consumăm cu moderație alimentele gătite la grătar şi să respectăm câteva reguli esențiale.
Cum alegi corect carnea
Când alegi carnea pentru grătar, este ideal să optezi pentru variantele mai slabe. Dacă îți plac pulpele de pui, alege să le pui pe grătar fără pieliță, pentru a scădea cantitatea de grăsmi. Dacă optezi pentru carne de porc, alege mușchiul sau cotletul, în detrimentul cefei și coastelor. Evită să folosești ulei și întoarce carnea frecvent, pentru a preveni formarea de substanțe cancerigene prin ardere.
Pregătește-ți propria marinadă
Adesea, sosurile și marinadele din comerț conțin mult zahăr și sare. Acest lucru poate fi problematic pentru persoanele care urmează un regim alimentar strict, dar și pentru cele care își doresc să aibă un stil de viață sănătos. O opțiune mult mai bună este să marinezi carnea cu alternative mai sănătoase precum: ulei de măsline, sos de soia, (cu conținut scăzut de sodiu), suc de lămâie sau lime, miere, usturoi, ceapă, condimente și ierburi aromatice. Ideal este să folosești marinade cu conținut scăzut de grăsimi pentru cărnuri, pentru a limita grăsimea care se scurge pe cărbuni.
INFO: Carnea trebuie să se marineze cu cel puțin 1-2 ore înainte de grătar, iar peștele și legumele doar 1 oră.
Sfaturi de luat în considerare
Dacă îți place carnea bine făcută pe grătar, trebuie să ştii că poate conține substanțe cancerigene. Pentru a reduce numărul lor, iată ce trebuie să faci!
• Evită să gătești împreună carnea cu legumele și fructele.
* Pentru a te bucura de un grătar sănătos, legumele și fructele nu trebuie să lipsească. Opțiuni sunt multe - de la cartofi, ciuperci, roșii, ardei la vinete şi ceapă.
• Limitează cantitatea de grăsime care se poate scurge pe grătar și taie orice urmă de piele vizibilă. Ideal este să folosești bucăți de carne macră;
• Folosește porții mai mici de carne și pește, astfel încât acestea să se gătească mai repede și să stea mai puțin timp pe grătar;
Înlocuiește grătarul pe cărbuni cu cel pe gaz. În acest mod, poți controla mai bine temperatura și eviți ca alimentele să se ardă.