Ce probleme pot apărea dacă îţi razi părul din zona intimă

8 august 2023   Ingrijire

La fel ca şi tunsoarea, părul pubian este o chestiune de preferinţe personale inclusiv când vine vorba de îndepărtarea lui.

În primul rând, care este scopul părului pubian? Există mai multe explicaţii. Potrivit dr. Madeleine Castellanos, acest păr nu a dispărut pentru că păstrează feromonii, particule produse de corp, care au ca rol atragerea unui partener sexual. Totodată, părul pubian împiedică frecarea în timpul contactelor intime şi, de asemenea, oferă protecţie contra agenţilor patogeni din zona intimă.

Dacă preferi să îţi razi părul pubian, este bine să ai în vedere şi câteva riscuri când vine vorba de sănătate. Dr. Joshua Zeichner, director de cercetare cosmetică și clinică în dermatologie la Spitalul Mount Sinai din New York, explică mai multe despre acest subiect.

Riscuri posibile

Părul pubian protejează organele genitale și pielea, iar îndepărtarea acestuia este asociată cu unele riscuri, informează livestrong.com.

Iritaţii

„Raderea părului pubian poate duce la apariţia crăpăturilor microscopice sau a înțepăturilor în stratul exterior al pielii, ducând la iritații și inflamații pe care le numim arsuri de ras”, explică dr. Zeichner. Acestea duc la apariţia mânărimilor locale.

Tăieturi

Dacă foloseşti lama pentru a-ţi îndepărta părul pubian, te poţi alege uşor cu tăieturi. Acestea sunt destul de frecvente. Într-un sondaj la care au luat parte 5.674 de adulți care își tund părul pubian, mai mult de 25% au raportat o leziune legată de îngrijire precum tăietura, conform unui studiu publicat în noiembrie 2017 în ‌JAMA Dermatology‌‌‌.

Păr crescut sub piele

Când îţi razi părul pubian, te poţi expune şi riscului de a-ţi creşte păr sub piele (încarnat). Această probabilitate este mai mare „pentru că părul din zona intimă tinde să fie mai aspru și creț”, explică dr. Zeichner.

Lucruri precum folosirea unei lame de ras vechi sau uzate creşte riscul.

Dermatită de contact

Unele produse destinate îndepărtării părului pot fi agresive pentru pielea din zona intimă. De exemplu, parfumurile din astfel de produs pot duce la apariţia dermatitei de contact - o erupţie roşiatică, apărută ca o reacţie alergică la o substanţă iritantă.

Foliculita

„După îndepărtarea părului, leziunile precum tăieturile pot permite mai ușor bacteriilor sau stafilococi să pătrundă prin foliculi”, spune dr. Zeichner. Astfel apare foliculita, afecţiune caracterizată prin apariţia unor puncte roşii şi a unor mici umflături vizibile.

Boli cu transmitere sexuală

Dacă obişnuieşti să îţi îndepărtezi părul din zona intimă, ai un risc mai mare de a transmite sau de a contracta o boală cu transmitere sexuală. Acest lucru este posibil în cazul tăieturilor deschise, o cale uşoară de intrare a agenţilor patogeni”, spune dr. Zeichner.

„Acest lucru este valabil atât pentru foliculită, cât și pentru bolile cu transmitere sexuală care sunt răspândite prin contact intim direct”, explică specialistul.

Nici măcar nu trebuie să faci sex pentru a crește riscul de apariție a unei infecții cu transmitere sexuală. Pur și simplu folosirea unui aparat de ras contaminat poate crește riscul de răspândire sau de a contracta o astfel de boală, conform Norton Children's Hospital.

Mai multe