Afecțiunile care ne împiedică să zâmbim. De ce este necesar să ajungem la medic
Ajungem la medic atunci când este prea târziu și plătim pentru asta mai mult decât este necesar. Afecțiunile stomatologice continuă să fie la fel de ignorate de români. Motivele pentru care apar cariile: igiena necorespunzătoare și alimentația neadecvată, precum și lipsa controlului stomatologic periodic.
“De-a lungul carierei mele am observat cât de mult poate afecta starea psihică a pacientului o problemă dentară. Asta se întâmplă când apar probleme funcționale (nu poate mânca, nu poate pronunța corect unele cuvinte), dar și când se lovește de o situație de natură estetică.
Pacientul știe cu ce se luptă la nivelul arcadelor dentare și își maschează zâmbetul cu mâna fără a permite vederea directă a dinților. Acest tip de comportament conduce în cele mai multe cazuri către niște stări anxioase, de frustrare, de nemulțumire față de propria persoană”, spune medicul stomatolog Anca Stănescu.
Principalele afecțiuni dentare care pun accent negativ pe zâmbetul nostru sunt:
Colorațiile dentare reprezintă o problemă de estetică. De cele mai multe ori le găsim pe dinții frontali atât superiori, cât și inferiori și sunt provocate de anumite alimente, băuturi, tutun sau bacterii;
Colorațiile se pot îndepărta cu ușurință și fără durere printr-un tratament profilactic în cabinet. Asta include detartrajul cu ultrasunete, folosirea profijet-ului și periajul profesional.
Placa bacteriană și tartrul cresc riscul de a dezvolta gingivită și parodontita, ambele fiind forme ale bolii parodontale. Se îndepărtează prin igienizare profesională în cabinet.
Caria dentară reprezintă una dintre cele mai neglijate probleme și cel mai des întâlnită. Se formează pe coroana dentară, partea vizibila a dintelui, și poate provoca sensibilitate dentară, respirație urât mirositoare, gust neplăcut, durere și infecție.
Anodonția reprezintă absența unor dinți ca rezultat al neformării mugurilor dentari sau distrucția lor în stadiile incipiente de dezvoltare. Tratamentul anodonției, în special pentru formele complexe, necesită o colaborare strânsă între medicul pedodont, ortodont, implantolog și protetician.
Anomaliile dentare sunt acele abateri de la poziția normală a dinților, iar cauzele pot fi moștenite, dobândite, funcționale. Aceste probleme pot fi rezolvate prin tratamentul recomandat de medicul ortodont sau, în anumite cazuri, prin construirea unor coroane sau fațete dentare.
Dinții lipsă afectează armonia feței, masticația, vorbirea. Pot apărea modificări atât la nivelul dinților rămași, cât și la nivelul oaselor maxilarului. În acest caz se folosesc dinții artificiali.
“Zâmbetul este un reflex cerebral, care nu schimbă doar expresia feţei, ci şi stimulează creierul să producă endorfine, reducând astfel durerea fizică şi emoţională şi dă o senzaţie de bună-dispoziţie. Se spune că zâmbetul este perceput inclusiv la telefon de cel cu care vorbim, de aceea nu ar trebui să renunțăm la el.
Zâmbetul este, de fapt, o etichetă personală, el transmite mesaje despre noi, despre starea noastră, despre cum avem grijă de igiena noastră, ce importanță acordăm acesteia, iar un zâmbet fără o igienă corectă a dinților este ceva ce nu dorim să observam.
Cum putem rezolva aceasta problemă? Simplu, consultă medicul dentist și el o să te îndrume către specialitatea de care ai nevoie pentru a rezolva problema”, adaugă specialistul.